Archive for January, 2007

Петък 26-ти

Posted on January 26, 2007, under За мен.

Имам си теория, че 18,19,25,26,28,29 са ми лоши дати. Това всеки месец, а не просто определен. Спрямо месеца имам и допълнително 1-2 дати като първи април, когато ме удариха с учебната кола, а аз бях спрял на светофар…
Точно снощи си мислех да пиша в блога, но някак не намерих за какво – денят ми бе минал почти рутинно.
Тази сутрин се събудих за университета, минута по-късно се обади и баща ми – снощи съм спукал гума и сега я сменял.
Странното е, че снощи не усетих нищо – поднесе ме веднъж, когато левите ми гуми бяха на асфалт, а десните във вода, но само толкова. Отдадох го на водата. Пукал съм гума и преди и вече имам опит, но тази не спадна, дори сутринта е изглеждала нормална на баща ми, но като се е прибрал, вече е спаднала и е трябвало да я смени.
Към 13 часа пък ходих до КАТ, за да подадем документите за книжка на сестра ми. Имахме известни проблеми с намирането на ксерокс и се наложи да направим копие в сградата на университета, но чакането започна след това – 2 часа, а опашката беше не повече от 10 души. Обслужването е бавно, а от осемте гишета работеха само 2 – за получаване и подаване. По едно време отвориха и още едно, но причината бе,че се изсипаха още 20 души.
Нищо, все пак се прибрах към 16:20, но с главоболие и загубил част от времето си.
И така, още едно потвърждение на теорията ми. Но досега поне нещата никога не са били фатални рџ™‚

Последните няколко дни

Posted on January 24, 2007, under За мен.

Най-после преместването е вече факт. То започна в понеделник вечерта, когато платих за хостинга. Няколко часа по-късно данните бяха прехвърлени, но имаше омазване на нещата, няма как, само че този път проблемите бяха минимални, а поддръжката от “Хост България” се оказа на доста добро ниво. Прехвърлиха целия акаунт, дори оправиха кирилицата на базите данни и ми спестиха неприятните преживявания от началото на февруари м.г. Сега блогът работи, няма никакви проблеми, освен видимостта му – моите днс-и още не са се обновили. Но и това ще се оправи след време.
Иначе предишните дни се случиха доста неща – бях на РД с колегите, кормувах с камиона, бях на купон у един колега, играх ДнД, подкарах си javadb-то, което уж влиза в 1.6, ама при мен го нямаше. Уведомих Генту за бъга, но сега чакаме. Но от опита си с java разбрах едно – нито е междуплатформена, нито става за нещо. Пишеш на jbuilder (който между другото не ми тръгна), а после програмата ти не тръгва. Ползваш jdatastore – няма къде да го компилираш, защото това ест. е СУБД на Борланд… и така, ще видим какво ще стане след 7 седмици, до къде ще съм се преборил с този език. Ако адресната книга стане, и нея ще я пусна под GPL (да, не съм забравил и за програмата ми по графика, само дето не съм намерил друга машина да я тествам, за да я кача в нета).

Първа учебна седмица за втория триместър

Posted on January 12, 2007, under За мен.

Днес свърши 1/10 от триместъра ми. Засега впечатленията ми са смесени – винаги има добри учители и такива, които само отбиват номера.
В понеделник започнахме с “числени методи” – чиста математика, но поне доцентите си разбират от това, което преподават. Последва и “софтуерни технологии”, където пак избрах грешния преподавател. Тази хонорувана асистентка не знам колко знаеше от нещата, но аз бих обяснил UML-а по-добре, без да съм специално подготвен за това. Виж, асистентката на другата група се е справила доста добре. На дъската имаха use-case диаграма, заемаща я цялата, а ние имахме план от 3-4 точки с имена и исторически моменти от развитието на uml.
Във вторник сутринта имах тежко ставане, защото предната вечер бях на РД на колегата Лъчо. Е, все пак станах и отидох на часовете, определени за курсова работа. Учителят разбираше за какво говори, само дето не разбира идеите на Джава, а точно за нея говори. В почивката дори каза на един колега да се ориентира към недоносчето на М$ .Нет(на руски звучи много добре :)).
В сряда трябваше да почивам от училище, но работа се намира. Отидох да ми рестартират компютъра на колата, защото пак тресеше на газ и падаха оборотите. После ходих по банки с Гери, за да си получим допълнителните карти “Маестро”, защото с “Виза” можем да плащаме по цял свят, но не и тук.
Естествено нашата любима банка пак ни изненада неприятно. Името на картата ми е “Biyan Ivanov”, но не ми се чака още за карта, единствено чийто номер ще ползвам. Гери също имаше проблеми, само дето още не е писала за тях :).
Четвъртък бях на лекции по предметите от по-горе. Числените методи не са толкова лоши, а изпитът изглежда да е лесен. “Софтуерен дизайн” – доста добре проведена лекция, макар и повече суха теория.
След лекциите отидох на “Коматевско шосе”, където ме чакаше камионът за курса ми. Карах втори час и не съм особено доволен от себе си, но ще гледам да се оправя.
Днес бях на практикума по безжични мрежи. Определено преподавателят знае за какво говори и ще ми е интересно да ходя още 9 седмици.
След лекциите отидох и да взема стикери за колата, защото имам газова уредба и явно целта на законодателите ни е всяка кола да заприлича на циганска жигула, защото имам какви ли не лепенки, за какво ли не. Сега ще имам и триъгълна “! gas”, все едно не знам че имам газова бутилка. Но съм ядосан за друго – трябваше да платя 5 лева за това стикерче, чиято изработка не струва повече от 1 лев в най-лошия случай. И какво – 15 лева дадох вчера за преглед с лепенка за бутилката, а днес 5 само за лепенка. Че държавната такса за годишен преглед е 4 лева…

Отново проблеми с БТК

Posted on January 5, 2007, under За мен.

Днес съм доволен от себе си – взех и последния си изпит от тази сесия, макар и от поправката, но с такъв учител няма как.
Днес системата бе друга – първият предал има 6, вторият 5, аз бях трети и имам 4, четвърта бе една колежка, която е учила 9 дни и има 3 (подигравка с труда й), а пета бе друга колежка, която е скъсана. Предполагам закономерността се вижда, а от нея “блесва” и преподавателският гений на учителя. Но нищо, важното е, че този изпит го взех. Някога (ако полудея до такава степен) може да отида за повишаване на оценката, но този ден е забулен в неизвестното и вероятно никога няма да настъпи.
Все още се чудя дали да ходя за повишаване и на други предмети, но нещо не ми се занимава, все пак изпитите са взети.
Иначе днес отново бях неприятно изненадан от БТК. Обадиха се вкъщи, за да ни уведомят, че телефонът ни ще бъде прекъснат на 10-ти януари, ако не го платим. Ние естествено сме го платили. Даже и касовата бележка сканирах с цел да не се изтрие мастилото. Написах гневно писмо на БТК, като приложих и снимката на бележката, която е издадена на 17.12.2006. Ще видим дали ще се извинят, ако не го направят, ще напиша жалби до няколкото органа за защита на потребителя, а за мое щастие евроейският комисар по тези въпроси е българка, та вероятно ще пиша и до нея.
В този ред на мисли, помислете над възможността да изпратите писма (ако желаете, разбира се) до Парламентарната комисия по външни отношения на ЕС. Електронните адреси можете да видите на сайта на Европейския парламент. Нека да запознаем господата от тази комисия за съдбата на нашите българки в Либия. Съмнява ме да не са запознати, но знае ли човек. По-добре да им го напомним повече хора, вместо да ги оставим да забравят сънародничките ни, но и палестинския лекар, който също е невинен.

Нова година, нов късмет

Posted on January 2, 2007, under За мен.

Дам, вече сме 2007-а, която за мен лично не започна много добре, но може би това да се брои като част от старата, която беше доста противоречива за мен – добри и лоши неща се редуваха постоянно. Не мисля сега да правя обзор на отминалата година – не съм в настроение,а и не ми се пише.
По-важното е,че вече сме част от ЕС и за нас започва реалният “Голям брат”. Вече доставчиците трябва да пазят логове за това какво правим в интернет, а на пощенските сървъри се пазят копия от писмата ни. Поради това се наложи да сменя ключа си и от 4-ти януари ще съм с този. Старият ключ беше 1024-битов, новият е 4096 и се надявам това да затрудни доста правителството ни в разчитането на личната ми кореспонденция.
Все пак да са ни честити ЕС и 2007-а, но нека не забравяме и сънародниците си, които за пореден път посрещнаха новата година във враждебна обстановка.