Archive for September, 2007

22.09.2007

Posted on September 22, 2007, under За мен.

Честит празник на всички !
Аз обаче днес, както и напоследък, не се чувствах особено празнично. Разходих се с Гери, разгледахме восъчните фигури в “Екселсиор”, видяхме Митака, който бързаше за среща, та поговорихме съвсем малко и си обещахме да се видим. Дано това не се превърне в едно от тези обещания, които си даваме на срещите на класа :(.
Иначе след това отидохме в “Дриймс” за по кафе, а после и в “Глобул”, които ми паднаха в очите още повече, защото не можеш да си вземеш телефон с договор, ако подновиш изтичащия ти едногодишен.
Откакто спряха да ми изпращат разпечатки, спрях да ги ползвам. Нали имам служебна карта на “Мтел”. Едно време някой от “Open club” (не можах да намеря активен сайт, затова няма линк) беше споменал как “Глобул” си ценяли клиентите, а “Мтел” точно обратното. Е, явно първият ни мобилен оператор е решил, че клиентите са по-важни…
Иначе вчера бях на ортопед, защото болките в китките ми не стихват. Оказа се каквото предполагах (не, че не си поставих всяка възможна диагноза рџ™‚ ). Та заболяването, което имам, е част от групата на RSI и се дължи на прекомерната употреба на мишка (а може би и клавиатура). Докторът ме “успокои”, че не се лекува лесно конкертната ми болест (синдромът на De Quervain). В общи линии няма да осакатея от нея, но и доста трудно ще се отърва от болката. Предлага се и евентуална операция, но идеята някой да ми бърника сухожилията не ми допада особено, защото болестта може да не ме направи инвалид, но една неуспешна операция сигурно може.
Иначе докторът ми препоръча да ходя на фитнес, даже да взимам химии, ако се налага, за да натрупам мускулна маса. Другото нещо е да сменя мишката с trackball или друго подобно устройство, но не съм убеден, че ми се дават 60 лева за нещо, което ми се вижда по-скоро екзотика, отколкото наистина полезно средство против RSI. На всичкото отгоре има много малко trackball-и за левичари, а да не говорим и съвместими с линукс… За капак из родните сайтове видях само един трак бол, така че май ще се ориентирам към закупуването на екстравагантната мишка от чужбина.
И така, внимавайте и вие по колко време ползвате компютъра, защото явно по 16 часа на ден не е особено здравословно.

Правителство на туризма

Posted on September 14, 2007, under За мен, Компютри.

Днес “нашите” избраници са гласували закон, с който се разрешават нощните преходи. Сякаш забравиха случая с децата и река Лим. Болно ми е, че парите пак се наложиха над всичко, дори над безопасността на децата.
Станахме държава на туризма – с изборен турзъм идва правителство на власт, туризмът е национален приоритет, туризмът е с ДДС 6%, а този данък за книги и учебници е 20%.
Значи държавата може да се облагодетелства от бедни ученици и студенти, а не може от разни богаташчета, тръгнали из хотелите по “Слънчев бряг” и “Златни пясъци” да дадат някой лев отгоре. Глупаво е да даваш левче на всеки 5, които с труд ти или вашите отделяте, за да си купиш поредния глупав учебник, който е напечатан за обем, за нищо друго – и аз бях ученик скоро, помня го.
Спомням си как в 8-ми клас дадох 120 лева за комплекта учебници по английски и помагала. Тогава нямаше ДДС и пак сумата не беше малка, а сега … горките ученици… но така е, какво са 120 лева, може би нощувка в някой не толкова луксозен хотел….