Archive for November, 2007

Малко съвети за Tomcat

Posted on November 30, 2007, under Компютри.

През тази работна седмица се занимавах с проучване какви сертификати да ползваме, а и как да ги подкарам в tomcat. Следвах доста примери в интернет, но някак все получавах грешка 12271 от Firefox – отхвърлен сертификат. Мислих, пробвах, дадох сертификатите на други хора – при тях няма проблеми. Донесох си и работа вкъщи – веднага изрева, че не може да намери keystore-а. Причината се оказа прекалено елементарна – опцията keystoreFile бе изписана keystorefile, същото бе и с truststoreFile и така намираше хранилището ми по подразбиране, където не беше импортнат CA сертификата. Доста глупава грешка е, но по-кофтито е, че отнема ужасно много време, или поне на мен ми отне.
Другото нещо, което днес ми отне поне час бе подаването на request параметри. В началото имах проблеми и с get, и с post методите, но после открих една доста ценна опция, която бе изпусната в конфигурационния файл на томкета ми. Тя е следната : URIEncoding=”UTF-8″. Така се оправят get заявките, но post все така са омазани, при положение, че използвам уникод. Все пак и гет ми стига, за да представя курсовия си проект.Ще пиша ако оправя и пост-а.

Една патриотична песен

Posted on November 26, 2007, under За мен.

Преди няколко минути чух една патриотична песен, която ме трогна. Телевизията беше “СКАТ”, клипът естествено беше развято родно знаме, но текстът ми направи най-силно впечатление. Не можах да го запомня, нито пък намеря, но ето част от припева :

…и паднал в гроб без име и без кръст, с треви и бурени вместо камбана, ще съм щаслитв да стана родна пръст, една отлмока малка от Балкана…

Ще съм адски благодарен, ако някой намери песента, но и на текста ще се радвам. И въпреки че това не е песен за всеки ден, с радост бих я добавил в колекцията си.

За интернета на “Гигабит”

Posted on November 18, 2007, under За мен.

За пореден път се чувствам “горд” абонат на “Гигабит”.
Вече 12 часа нямам интернет. Не знам снощи колко е валяло и каква буря е имало (аз си легнах в 1:40, а тогава си беше тихо и спокойно).
Днес се обадих на поддръжката на “Евроком”, за да им кажа, че нямам интернет, но, след като ми взеха името и адреса, ме попитаха поредния въпрос за “компютърчетата” дали мигали. Казах им, че съм на линукс. Отговориха ми да рестартирам на уиндоус и да се обадя пак, след което ми затвориха телефона.
Аз естествено нямам уиндоус на рутера, нито на моя компютър, та ми е леко невъзможно да им кажа глупостите, за “компютърчетата”.
Все пак, ако ме бяха изслушали, щях да им кажа, че получавам друг Ip адрес по dhcp, който няма общо с еврокомския ми, но какво да се прави, поддръжка.
Накарах сестра ми да се обади след няколко минути. Попитаха я за “компютърчетата” естествено, но тя ги сектирдоса набързо и те й казаха, че ще пратят група. 6 часа групата не е дошла да смени комутатора, защото обикновено в това се изразяват повредите като завали.
3-4 години бях в локална мрежа, която впоследствие продаде бизнеса си на “Гигабит”. През това време ми се е случвало 2-3 пъти след дъжд да нямам интернет няколко часа, а веднъж и няколко дни, но при сегашния ми доставчик не е имало по-силен дъжд, след който да имам интернет…

Ето ме отново

Posted on November 11, 2007, under За мен.

Не, и този път няма да пиша за нещо особено интересно, просто не искам да мине цял месец без пост, защото днес ще мине месец, след време два, а накрая ще реша, че нямам време за блог. Не че не е така донякъде де. Прибирам се в 19:30 от работа и целият свят ми е крив, а на сутринта виновен, че пак трябва да стана в 7:30, за да отида в 8:30, за да си запазя място за колата, защото някак не ми се дават 60 лева за 4 квадратни метра.
Иначе нещата вървят нормално, като скоро ще усетя и другите крайни срокове – тези на университетските проекти – имам 5, а съм започнал работа по 2 от тях. 2 не са ми дадени още, а третият е .Нет – надявам се да е нещо тъпо, което може да се напише за ден-два, които ще трябва да отделя декември.
Това е засега. Успешна седмица на всички рџ™‚ .