Archive for December, 2007

Нов телефон

Posted on December 23, 2007, under За мен.

От вчера съм горд собственик на ново телефонче – модел 6120.Много му се радвам все още и си го държа на леглото, даже не съм го изкарвал навън, защото нямам калъфче, с което да го предпазя от надрасквания.
Иначе всичките големи продавачи на телефони са в някаква картелна договореност – в “2be”, “Германос” и “Хенди” не можеш да намериш телефона под 400 лв., въпреки че той върви по около 380 лева – нов и без договор. В първите 2 магазина ми предлагаха да си взема апарата за 399 лв. с едногодишен договор – към “Глобул” или “Вивател”, а ако не искам – над 500 лева трябваше да се бръкна. В “Хенди” нещата са подобни – над 436 лева беше телефончето.
В крайна сметка се разходих и по “Руски” – при моя познат имаше само розов модел, затова реших да пропусна, но питах за цената – 379 лева – нормалната пазарна.
В този момент се сетих за “Вега”-та – имаха телефона в наличност за 379 лева без договор или каквото и да е друго – просто отиваш, даваш си парите и се радваш, че все още има малки търговци, които не плащат за забавни рибоци или не толкова забавни говорещи помияри.
За близо 430 лева си взех слушалката и 2 ГБ карта и някак си съм доволен, защото от доста време исках да си взема телефон с операционна система, както и да поддържа всички jsr-и, защото скоро имах неприятна изненада със старата ми вече слушалка k700i, която не поддържаше jsr-а за управление на bluetooth през j2me приложения.
Иначе тя издържа близо 3 години, но от няколко месеца батерията правеше проблеми – беше и подута, но все не оставаше време да я заменя.
Не ми се даваха много пари за телефон, но така или иначе трябваше да сменя този, а исках да имам възможност за видео разговори, връзка с GPS приемник през bluetooth, слот за карта и възможности за плеър (да вади сносен звук). А коледната премия, която получих от работата ми дойде доста добре – едва ли щях да заделя пари от заплатата си, за да си купя телефончето, но сега – пари, които не си очаквал, могат да бъдат похарчени много по-лесно рџ™‚ .

Ваканционно

Posted on December 20, 2007, under За мен.

Май изпълних програмата си за този учебен триместър – шестици и по четирите дисциплини, като за всяка от тях исках 3, макар да се готвех за повече де, но все пак работата пречи. Може да е малко, но пречи, защото трябва да си планираш нещата както трябва. Все пак се справих и още във вторник запразних – беше последният ми работен ден за тази година, тъй като в сряда заминахме за фирмено тържество във Велинград, а днес се прибрахме.
Тържеството мина що-годе добре, само не ми допадна това, че трябваше да бъдем маскирани, но като има още около 100 идиота около теб, някак се чувстваш по-малко идиот рџ™‚ .
Хотелът също беше доста готин, макар и само 3 звезди, но във всяка стая имаше TFT телевизори, а хотелът разполагаше с външен и вътрешен басейн, сауна,фитнес, джакузи – неща, които не изпробвах, но колегите останаха доволни – 2 дни не излязоха от басейна.
Та така, днес сутринта станах в 10, закусих, стегнах си багажа и потеглихме към Пловдив, където пристигнахме към 13-14 часа, след което си мързелувах цял ден рџ™‚ .
Мисълта, че утре няма да ставаш в 7:30 е хубаво нещо рџ™‚

Размисли, породени от четене на лекции

Posted on December 14, 2007, under За мен.

Откакто напоследък работя, нямам време да ходя в университета и уча от лекциите, които преподавателите дават.
Тази вечер реших да започна да зубкам, понеже във вторник ми се пада изпитът, а утре е работен ден :(. Та започвам си аз, чета глупости, глупости, но няма как, свикнал съм. Даже и на грешките на университетските си преподаватели не обръщам внимание – не са се научили хората, техен си проблем, все пак не преподават език, та да ме вълнува дали могат да пишат правилно.
Миналата година по това време учих от един напечатан учебник, в който през 2 реда на 20-30 страници се споменаваше една дума, не я помня вече, но се пишеше с “о”, а преподавателят настояваше, че е с “у”. Дори имаше няколко десетки срещания с потъмнен шрифт, а вероятно и редактори са чели този учебник, но все пак той достигна до нас, студентите, в качеството си на пълен боклук. Както и да е. Онзи изпит го взех. Сега ми предстои този, като квинтесенцията на лекциите (от прочетените 42 слайда досега) е следното изречение :

Когато потребителя зарежда страница с уеб-сайт, изпълнен на базата на ASP.NET, кода създаващ и доставящ страницата работи на сървера.

“Правописът” е запазен, както и фактологията и граматиката. От изречението се вижда, че преподавателят предава нещо, свързано с мрежи или .Нет. Нарочно не споменавам каква е дисциплината, защото ми остава все пак малко време в унито. Та човек, който не знае каква е разликата между страницата и сайт , е тръгнал да ми обяснява за бази и как да се свържа с тях, като използва доста странни “преводи” на всеизвестни термини, които са възприети вече. Но какво да се прави, все още, дори и с такива преподаватели, ФМИ е класа над другите факултети в ПУ, а това наистина е жалко (състоянието на образованието, не това, че сме най-добрите рџ™‚ ).
Това е, исках да изразя възмущението си от подобни преподаватели, които не разбират какво преподават, но са спали с някого, за да стигнат до позицията си, или просто са в унито от толкова много време, че считат работата си за даденост и не пипват нищо, за да повишат умствения си багаж.