Archive for January, 2010

Противоречиво начало на годината

Posted on January 12, 2010, under За мен.

Самата нова година не започна особено добре за мен – разбрахме, че татко има лъчева болест от лъчетерапията и почти цял ден е на легло.
Миналата седмица завърши добре и бях започнал да ставам по-голям оптимист за бъдещето, след като се сдобрихме с един приятел.
Тази седмица още днес започна зле. В петък тримата програмисти от пловдивския офис получихме електронно писмо да се явим днес в софийския. Аз предчувствах какво ще се случи, но все пак бях оптимист.
Пристигнахме в 10 часа в офиса и тогава ни събраха всички джавари и ни казаха, че денят не е добър, защото ще започват съкращения във фирмата. Тук вече ни беше ясно на двамата колеги защо сме дошли (третият явно беше само за превоз, защото уволнението му е равносилно на самоубийство за фирмата).
И така, към 11 часа ме повикаха и ми казаха, че ме съкращават. Предложиха ми да напусна по взаимно съгласие, но аз си държах на уволнението. Все още не съм сигурен какво толкова печеля, не че ми пука особено, но предпочитам това – най-малкото, ако трябваше да си изработя предизвестието, щях да мога да работя по 5 часа седмично по-малко. Не че има значение де, на работа съм до сряда, като за останалата част от предизвестието ми казаха, че не трябва да ходя – ще ми го платят и без това.
И така, още от днес съм на трудовата борса в един не особено добър момент за мен. За щастие имам спестени няколко заплати и ми дължат тази за декември + януарската след месец, така че все още не усещам липсата на пари. Дано и да не я усетя скоро. Надявам се също другите съкратени 6 колеги от софийския офис и единственият човек от Варна да се справят с това временно неудобство. Поне в София все още има работа колкото искаш.
Що се отнася до новата работа, то още утре смятам да си пратя автобиографията в една фирма, които търсят хора и да видим какво ще излезе. По принцип не съм привърженик на тази фирма, но когато изборът е сведен до това да имаш работа или не, някак трябва да занижиш критериите си. И вероятно не трябва да се зъбиш на шефовете си, разяснявайки им според кой член и алинея трябва да ти внесат болничния, който те не искат да внесат, защото са закъснели.
Все пак, смятам да отделя максимум месец-два да си намеря работа като джавар. Ако това не се случи – винаги имам категория “C”, макар и без собствен камион, а предполагам и едни курсове за таксиметров шофьор мога да изкарам и да започна работа. Също стои вариантът да се преквалифицирам на PHP програмист или дори (.NET). Вярно, няма да е това, което искам, но ще е нещо, което ще ми носи приходите, от които се нуждая.