Archive for December, 2010

“Войната е мир, свободната е робство, невежеството е сила”

Posted on December 13, 2010, under За мен.

Миналата седмица “арестуваха” Длуиан Асандж. Имаше кратък отзвук по телевизията и това беше. Никой не обърна внимание на телеграмите, които се публикуват всеки ден от Wikileaks. А там определено има какво да се прочете – как американска компания от бивши барети организирала тържество с непълнолетни момчета-проститутки за военните и “елита” на Афганистан, как една фармацевтична компания е виновна за смъртта на деца в Нигерия и се е опитвала да шантажира правителството, за да покрие нещата… Изобщо не е като да няма какво да се научи, но в нашите новини най-много 2-3 минути да се отделят и толкова, а вчера, в новинарската емисия, имаше 10 минути глупости в стил как да забогатеем лесно ( и естествено не казаха нищо рџ™‚ ).
За съжаление не са само новините – и колегите ми на работата не знаеха кой е Джулиан Асандж, дори се чудеха защо в София имаше протест в негова защита. Те дори не са виждали уикилийкс, а са програмисти – хора, които боравят с информация…
Сещам се за 2 книги, писани доста преди наши дни, но се оказват пророци на това, което се случва – “1984” и “451 градуса по Фаренхайт”. В първата е залегнала пропагандата за борбата с врага, въпреки че такъв вероятно не съществува. Там се използват промиването на мозъка и съкращаването на езика, като, във всяко ново издание на официалния речник, думите са не повече, а все по-малко. От него отпадат тези, които могат да породят “еретични” идеи, или пък да изразят неща, които не трябва да се казват.
В другата книга правителството е направило специална пожарна, която не гаси огън, а го създава.
Притежанието на книги е забранено и заедно с тях рискуваш да изгори къщата ти, а ако след това не се подчиниш – преследване и смърт, като това естествено се предава по националните телевизии като едно “реалити”.
Когато няма подобни “забавления”, по телевизията дават сериали. По цял ден. Жената на главния герой дори нарича актьорите свое семейство.
Адски познато ми звучи. А на вас? На всичкото отгоре книгата е издадена през 1953 година. Дори не е имало цветна телевизия тогава, а се оказва една много правилна прогноза на съвремието ни.
Щом не си удобен на правителството, имаш защо да се страхуваш… Paypal, Amazon, Visa, Mastercard, всички отказаха да бъдат използвани като средство за плащане или хостинг от Wikileaks. Първите дори казаха официално, че е имало натиск над тях от страна на правителството на САЩ. Другите изтъкнаха някакви глупости.
Парадоксът е, че мога да спонсорирам Ку-клукс-клан (съвсем нелегална расистка организация) с тези методи на плащане, но не и да даря на сайта, който разпространява (не краде) информация.Ние, обикновените хора, които плащаме данъци, за да могат политиците да играят техните си игрички, заслужаваме да знаем какво се случва с наша “помощ”.
Лошото е, че днес без дебитна/кредитна карта си никой. Мога и ще бойкотирам Amazon.com, но Visa и Paypal – едва ли. Просто няма как да платиш по друг начин, а тези фирми определено заслужават потенциален отлив на клиенти (който подозирам, че ще е малък рџ™Ѓ ).
Хубавото е, че имиджът им се срива малко по малко, след като биват DDOS-нати, но защо ли новините за това са в рамките на 30-40 секунди…
Все пак тенденцията е ужасна – за хората е по-важно да гледат турците от поредния сериал, отколкото да чуят какво правят западните ни партньори ни…
Да живеят Anonymous и малкото останали независими журналисти, които правят новини, различни от тези – “В зоопарка в Токио се роди слонче”… Аз се чудя що съм толкова щастлив днес, то било затова…