Archive for February, 2011

Размисли за българската и световната политика

Posted on February 24, 2011, under За мен.

Напоследък съм отвратен от българската политика. Управляващата партия доказа на всички, че е точно като другите – “манипулираните” СРС-та показаха това. Е, текстът на разговорите не можело да се каже дали е фалшив, ама презаписът бил манипулация… След като нашите “лаборатории” казват, че текстът не може да се кажа фалшив ли е, а пък френската криминална лаборатория директно казва, че няма манипулации, би трябвало да е ясно вече на всички какви хора управляват, но масата гледат една определена телевизия, която манипулира, поднасяйки информацията по специфичен начин,а именно – изрязвайки “неважни” моменти и така се изменя значението. Ако не си чел новината другаде, ще се зачудиш какви хора има да плюят по милия ни премиер и дясната му ръка.
Както и да е, днес излезе новина и за нечистите финансови практики на Цв. Цв. Нищо кой знае какво – и тази партия е като другите. Няма оставка, няма и да има вероятно. Заблуждаваме се, че няма алтернатива, но според мен винаги има такава. Ще каже човек, че няма принципни хора в тази държава…
Но както и да е, не мога да направя нищо за българската политика, освен да гласувам на следващите избори и да се нервя как успях да гласувам 3 пъти за тази партия…
Обаче през последните дни съм по-вбесен от международната политика. Не може един диктатор да воюва с народа си като бомбардира градовете, поръчва да се стреля по цивилно население и изгаря живи войници, които отказват да тръгнат срещу собствения си народ. Видях няколко снимки в интернет, които ми се ще да не бях виждал – млад мъж лежи на асфалта, главата му е пръсната и част от мозъка му е на настилката… На друга снимка видях овъглени трупове на войници, а в клипче видях как убиват демонстрант…
Такива неща не бива да се случват в 21-ви век. Вярно, араби са, при това омразните либийци, но първо сме хора и после сме различни. Мисля че всеки трябва да се застъпва за основните човешки права, сред които е и това на живот, а какво се случва в действителност – ЕС обсъжда икономически санкции срещу Либия, ООН отнема титлата на почетен посланик на дъщерята на Кадафи и, след 2 дни заседания, излизат с декларация, че осъждат насилието?!
Чакай малко, не трябва ли ООН да се грижи то да бъде преустановено? Вярно, тази организация не разполага с постоянна армия под неин контрол, но има НАТО. И демократичните страни от алианса не могат да обявят война на Либия? Не могат да влязат във въздушното й пространство и да свалят военни самолети ли? Гледал съм филм за бази на НАТО във въздуха, като са нужни само 3-4 от тях, за да контролират въздушното пространство над цяла Европа. И какво, не могат да наблюдават Либия ли?
Вярно, либийците сигурно имат ракети земя-въдух, но и те могат да бъдат взривени. Разликата е, че в единия случай се бомбардират цивилни обекти, а в другия – военни.
Много съм далеч от военните, но съм убеден в това, че цивилното население може да бъде защитено отвън. Нужно е само желание.
Такова сигурно би имало в идеалния свят, или в някой бъдещ момент от развитието ни, но сега определено други интереси властват над човешките права, а ООН не прави нищо – играе си на демокрация – събират се, обсъждат, следят развитието на процесите и, евентуално, декларират нещо. А къде е действието, къде е солидарността?
Човешкият живот би трябвало да е най-ценен и над всичко, само дето практиката показва, че той е ценен, когато е твой, ако не е – тогава са по-важни личните облаги, нищо че застрашават съществуването на хиляди други. Това е мислене от 19-20 век, но не би трябвало да е така в настоящето. Има техника, има начини, само няма желание (поради наличието на финансов стимул вероятно).
Дано все някога се развием толкова, че всички държави да се застъпват и гарантират ненакърняването на човешките права по целия свят!