Archive for July, 2012

За външния дълг, цигарените заготовки и работните места

Posted on July 5, 2012, under За мен.

Преди няколко дни четох за успешната продажба на български дългови ценни книжа при лихва близо 4.5%. За мен това е успех. Макар да не съм привърженик на финансовия министър, не мога да отрека тази заслуга (доколкото е негова, а не на липсата на предлагане на по-качествени ДЦК). Лично аз очаквах купонът по нашите ДЦК да е 6%. Не за друго, ами задават се избори, харчове, не се знае кой ще управлява след това и в какъв формат точно. Все пак, важното е, че постигнахме купонни плащания само на 4.5%.
Днес обаче, радостта ми беше помрачена от поредната неадекватна постъпка на хората от ГЕРБ – забраната за продажба и производство на заготовки за цигари (филтри, хартия и тн.).
Аз съм твърдо “за” забрана на тютюнопушенето навсякъде, но, след като хората искат да се тровят, тогава поне предприемачите могат да печелят от това им желание.
Все пак причината да се ядосам е новината, че пловдивско предприятие, което е инвестирало тази и миналата година над 10 милиона лева в оборудване за производство на цигарени заготовки, ще трябва да спре да ги произвежда в България и ще премести тази част от бизнеса си извън страната ни.
Не знам колко работни места предоставя това предприятие на съгражданите ми, но, в условията на какви ли не кризи, една от най-големите глупости е да накараш инвеститорите от собствената си страна да преместят производството си извън нея.
Естествено от това печелят “Булгартабак”, за които се говори, че са собственост на “Корпоративна търговска банка”, за която бая хора са чували по нещо.
От другата страна се говори, че стоят хора от друга българска банка, но каквото и да е – все пак това предприятие създава работни места в тежка обстановка.
Да видим какво ще кажат от ЕС – не съм запознат, но това ми прилича на нерегламентирана държавна помощ за частно предприятие.
Днес четох и за поредния върнат закон от Конституционния съд. Не че е маловажен, но предпочитам да не се впускам в коментари на неща, за които не съм чел достатъчно. Все пак това е поне третият закон, за който се сещам, който е обявен за противоречащ на Конституцията. С малко търсене в интернет намерих едно число, което ми е много подозрително, но все пак ще го напиша – около 119 закона през този мандат са били върнати досега от КС. Числото ми се струва прекалено голямо, а източникът – съмнителен, но дори да са само 5, аз не се сещам за предишно правителство, което да е имало толкова много проблеми с КС.
А това не ми говори за нищо друго, освен за непознаване на законите от страна на законотворците, от което ми намирисва на некадърност. Лошото е, че същите некадърници ще гледаме и след следващите избори…

Семестриално завършил… за пореден път

Posted on July 2, 2012, under За мен.

И тази година пропуснах Юлското утро. И тази година ме прецака математиката. И пак се надявам да е за последен път (вече 8 години така).
Все пак съм много щастлив от тройката, която получих в неделята. Тя е една от най-ценните ми, защото, ако ме бяха скъсали, трябваше да правя нови 12 модела (около 30 страници) и да напиша още толкова теория. За капак, щеше да трябва да решавам и задачи, само че без софтуер, а по примитивния начин – с лист и химикал…
В крайна сметка получих заветната тройка и вече съм семестриално завършил – за трети и, планирал съм, последен път.
Сега следват няколко седмици, в които ще мога в събота и неделя да стана след 8 часа, а после ми предстои нелеката задача да си оправя почерка, защото, сигурен съм, на държавния изпит никой няма да поиска да прочете писанията ми, а, за съжаление, в този факултет не се завършва с дипломна работа.
И така, морето ще го пропусна и тази година (втора поредна), но нищо, всичко е в името на едно по-светло бъдеще, когато ще имам свой бизнес и възможността да работя по 16 часа на ден за вероятно по-малко пари в началото, отколкото получавам сега.
Колко оптимистично звуча напоследък, не е истина рџ™‚