Archive for June, 2012

Напрегната седмица

Posted on June 9, 2012, under За мен.

Изминалата седмица беше втората от сесията ми, като с напредъка на времето стресът си казва думата. В крайна сметка единият изпит поне е взет. Днес беше другият – надявам се и там резултатът да е подобен, но следват най-гадните. И все пак мисля да жертвам сън за сметка на време през лятото. Ще видим обаче какво ще стане.
Тази седмица ми беше напрегната и по друго направление – миналата неделя направих поръчка от сайта на “Глобул” за удължаване на текущия ми (безсрочен договор) с една година и получаване на телефон на изплащане. Харесах си тъмносин Galaxy S3. Причините да избера “Глобул” бяха 2 – в “Мтел” имат само белия и цената на телефона в дългосрочен план ми е по-евтина с 300 лева при “Глобул” (като включвам и договора).
Е, оказа се, че и при “Глобул” няма син телефон, а аз вече изгарях от желание да сменя стария си HTC Legend и се примирих с бял (така или иначе в калъфчето няма да си личи). Потвърдих поръчката си в понеделник на обяд.
Във вторник ми се обади абсолютно същата служителка да ме пита абсолютно същите въпроси – казах ѝ, че този разговор го проведохме преди ден. Тя се съгласи и в крайна сметка в сряда трябваше да дойде телефонът ми.
Погледнах и в сайта същата вечер – поръчката ми беше анулирана. Звъннах на 123 и те ми казаха, че могат да видят единствено това, което виждам и аз. Дадоха ми друг номер – на “Центъра за обслужване на важни клиенти” – там ми казаха, че на сайта информацията е грешна. Да не се притеснявам – поръчката ми е направена и телефонът ще дойде в сряда.
Така и стана – дойде, подписах сума документи, включително и запис на заповед, но получих телефон, който, сравнен с “Легендата” ми е адски бърз. За съжаление радостта ми трая няколко часа след работния ден – вечерта, на тъмно, установих, че на телефона има една зелена точка, когато фонът е черен. Реших, че е умрял пиксел. В последствие май се оказа, че е т.нар. субпиксел. Пробвах с някакви програмки да го оправя – не ставаше. В последствие установих, че програмите не работят за AMOLED дисплеи…
Както и да е – знаех, че съм го поръчал по интернет и имам време да го върна и да си получа парите. Препрочетох си договора и бях много изненадан, като видях, че телефонът трябва да не е ползван, за да се върне. Аз естествено го бях отворил и ползвал…
В крайна сметка към 3-4 сутринта писах писмо на поддръжката, като ги питах дали ще ми сменят телефона или да анулираме сделката (реших да си пробвам късмета). Естествено не получих отговор до 8 сутринта, а цяла вечер не успях да заспя от нерви и притеснение – към 5:30 съм заспал и станах в 7:45.
Отидох на работа, казах на колегите, че ще ходя да се занимавам с “Глобул” и отидох в централния офис в Пловдив. Чаках близо 30 минути, защото имаше само 1 служителка, която обслужваше клиенти. По едно време дойде втора и аз се възползвах. Тя ме попита защо се обръщам към тях, при положение, че телефонът е купен от сайта им. Аз им отговорих, че не мога да се обърна към сайт, а те са представител на “Глобул” в Пловдив и, според Закона за защита на потребителите – мога да направя рекламация във всеки обект на търговеца. След кратка консултация с управителя, тя ми каза, че ще прати едно писмо в София и ще ми звънне да ми каже какво е станало. Недоволен и тресейки се от нерви се прибрах в офиса. Бях решил, че ще си остана с един умрял (полу)пиксел. Дори писах на “Самсунг” да ги питам гаранцията им покрива ли такива неща. Те ми отговориха да се обърна към “Глобул” за съдействие.
Към 13 часа ми се обадиха от София и ми казаха, че ще ми сменят телефона без никакви проблеми, стига да съм му запазил опаковката. Аз бях изхвърлил само едно найлонче за кабел. Всичко друго си беше запазено и в крайна сметка се разбрахме да им пратя телефона и, когато те го получат, да ми пратят нов.
10 минути по-късно ми звънна и служителката от пловдвиския офис. Тя започна да ме разпитва какъв цвят е пикселът, дали е светъл или тъмен, къде се намира и тн. Аз ѝ казах, че вече са ми звъннали и сме се разбрали. Ако разчитах на нея, сигурно нямаше да имам нов телефон.
В крайна сметка изпратих по куриер телефона в четвъртък, като се очакваше да го получат в петък. Така и стана – в петък на обяд ми се обадиха да ми кажат, че ми изпращат новия и, тази сутрин, няколко часа преди изпита ми, се обади куриерът и ме пита дали съм на работа днес, или да ми го достави в понеделник. Естествено предпочетох да си го взема сам и най-после да се порадвам на телефона си. За щастие този изглежда, като да няма проблеми с дисплея.
Много съм благодарен на служителките в “Глобул” в София, които се отзоваха и в крайна сметка ме запазиха като клиент. Защото спокойно можеха да ме прецакат, казвайки ми, че няма 5 мъртви пиксела (както направи пловдивската служителка, но аз ѝ показах, че в гаранцията никъде не пише такова нещо), но не го направиха. А аз определено не съм от най-ценните им клиенти (месечната ми сметка рядко превишава 7-8 лева).

И така, утре е последният ден от тази натоварена седмица, като и той се очертава не по-малко “забавен” – още не съм решил дали ще решавам задачи от теорията на риска или ще уча, но предполагам, че ще жертвам изпита тази седмица, за да се освободя от другия, защото теория мога да науча по всяко време, но за математиката ми трябва време, нерви, желание и подходяща нагласа, които сигурно се случват точно в един ден в годината, при това, ако е високосна…