Обиколка из пещери

Написано на August 21, 2006, в категории: За мен.

Вчера рано сутринта (към 7 часа) потеглихме с нашите и още 2 коли към Ягодинската пещера и Дяволското гърло.
Ест. не пропуснахме да спрем към 10 часа в първото крайпътно заведение, което беше под всякаква критика – имаха само чорби в менюто – било рано за скарата, не предлагаха тестени изделия, а май и чисти чаши. Наложи се да пия от бутилката минерална вода, която донесоха по грешка.
Така, пътуването ни продължи. Спирахме още на 1-2 места, но все за малко. От природата не видях почти нищо, защото карах колата на баща ми, а неговите спирачки са по-слаби от моите и трябваше да следя пътя постоянно.
Спряхме и в Широка Лъка за печат, но не очаквах да имат – все пак беше неделя, а едва ли там има някой по това време. Затова спрях на информационния център и ме подпечатаха.
Продължихме и пътят бе добър, с изключение на последните 9 км. до Ягодинската пещера – тях ги изминахме за поне 30 мин. Пътят представлява една лента с много трафик по нея, но без почти никакво място за разминаване. За капак няма мантинели – скали от едната страна и липсващ път от другата, където спокойно можеш да паднеш във водата. Тук вече не ми издържаха нервите и се смених с баща ми. Добре че го направих, защото към края му се наложи да кара едно 400-500 метра на заден ход – той го измина за 2 пъти по-кратко време, отколкото щях да го направя аз.
В крайна сметка не знам дали си заслужаваше пещерата – вървиш и гледаш само камъни на температура 6 градуса. Разправят ти как си можел да видиш джуджета, Дядо Коледа и тн. Само дето аз видях единствено неща от филми на ужасите. “Стената на грешниците” пък беше пълен въздух под налягане – казват ти,че трябва да сложиш монета. Ако не падне – нямаш грехове. Само дето не казват друго – стената има поне 1 пръст глина. Затова и толкова лесно се залепя стотинка там.
В общи линии 1200 метра скали и час и 5 минути загубено време – не бих отишъл да мръзна пак и да гледам камъни. Това ми било пещера – та дори няма къде да се изгубиш в нея – вървиш по циментовия под все направо и излизаш. Няма галерии, които да пресичат пътя ти.
Към 16 часа отидохме и на Дяволското гърло. Чакахме известно време за водач, но поне си заслужаваше – пещерата е само 300 метра, но доста повече прилича на пещера – имаше и прилепи, и вода, и водопади. Даже се намериха и 150 метра стълби, които доста ни поизмориха, но накрая си заслужаваше – видяхме 2 водопада, както и мараня, през която се виждаше вода на около 100 метра надолу.
Към 18 часа се отправихме към вкъщи, като аз спах през по-голямата част от пътя – предната нощ не бях спал – комбинация от комари и жега.

9 Replies to "Обиколка из пещери"

dzver  on August 22, 2006

Аз карах в същия район миналата седмица. Мога да те успокоя само, че има много по-лоши пътища от този до Ягодинска пещера. Пример – пътят до Чудните мостове, до х. Вихрен, Берковица – Вършец.

http://dzver.com/blog/?p=662
Не знам колко натоварено е било при вас, но по принцип има обръщала и ако не са заети от паркирани автомобили, обръщането не изглежда трудно. Аз се измъкнах също на заден.

Друго – Ягодинска пещера е 3-та по дължина в България. В нея има лабиринти, пропасти и какво ли още не. Достатъчно е да святкаш отвреме навреме нагоре, надолу или в мрака отстрани и ще видиш разклонения. Разбира се, преживяването от посещението с този чорбаджия вътре е под всякаква критика и не бих стъпил там повторно, даже бих препоръчал на БТС да извадят обекта от 100-те национални.

Тиндор  on August 22, 2006

Здрасти,
Пътят до Чудните мостове го минах и аз скоро, но той ми се стори райски в сравнение с този за Ягодинската. Но може да е защото няма трафик там, за разлика от пещерата, където имаше поне 500 метра паркирали коли и постоянно движение в двете посоки.
За обръщането – то беше лесно. Просто баща ми трябваше да се движи на заден ход, защото имаше доста насрещни коли.
Иначе в Ягодинската наистина видях 1 разклонение – падаше се вляво малко след входа, но беше задънено. Преди изхода, някъде до моста, имаше друго вдясно, но пак не стигаше никъде.
Що се отнася до 100-те обекта, бих променил много от тях, макар и само печатите. Не съм съгласен в Пловдив да се взима един печат, а в София да са над 10 (не помня вече колко), при положение че и тук има какво да се види. Също Бачковският манастир и Асеновата крепост са на едно място, а джамията в Шумен е сама, което е леко несправедливо.

dzver  on August 22, 2006

Бачковският манастир и Асеновата крепост са на 1 място, но са 2 различни печата и е доста вероятно ако си поставиш и двата печата после да ти ги признаят за такива!

За софийските печати мога да кажа само, че това са най-трудните за вземане печати досега. Въпреки че съм софианец, имам под половината печати, а съм посетил всички почти всички обекти.

58 – НИМ – имам, лесен и хубав печат, с висока цена на входа (10лв)
59 – Ал. невски – криптата – тая крипта нямам идея кога работи. Последно съм влизал в нея преди 10 години.
60 – Светия синод – отвратителен печат, за премахване.
61 – НДК – безсмислен печат
62 – НХГ – не работеше
63 – Етнографски институт … не работеше
64 – Музея Земята и хората – хубав музей, макар и малък.
65 – Природонаучния – хубав музей, също си заслужава печата.
66 – Стадиона – what the heck?!!?
68 – Археологическия музей – не работеше
69 – Зоопарка – зоопарк има във всеки по-голям град. За премахване.
70 – Боянската черква – доста скромен обект, входът от 10 лева никой няма да плати. Дават печат и за разходка в двора.
71 – Храм Света София. Спокойно могат да съберат всички софийски черкви и синода в 1 печат. Света София е най-достъпната и вероятно хората ще си слагат печатите точно там.
72 – Синагогата – 2 пъти ходих и 2 пъти не разбрах как се влиза там. Чак след второто ходене в блога ми писаха, че трябва да се звъни на някакъв звънец и ще излезе човек да те подпечата, като е вероятно да не те пуснат вътре. Безсмислен печат.
74 – Черни Връх – ОК си е.

Тиндор  on August 24, 2006

Благодаря за информацията – доста ценна се оказа. Мислех че тези печати са най-лесните за взимане, защото са на едно място (пък било то и София), но явно съм грешил.
А знаеш ли какво става като събера достатъчно печати за бронзова значка, защото съм чувал 2 слуха и не знам кой е верният. Първият е, че ти взимат книжката и започваш събирането на печати от самото начало, а вторият – продължаваш до където си стигнал.

Malaisa  on August 24, 2006

Е, няма логика да ти взимат книжката, защото обектите са едни и същи, няма защо да започваш от начало. Но скоро чух нещо друго интересно и исках да попитам dzver дали е така: Та, вярно ли е, че “срокът на годност” на книжката е 2 години ?

dzver  on August 31, 2006

Да, знам, защото вече имам бронзова значка. За Пловдив отиваш на ул. Крушево 1А в ТД Шипка и ти я дават. Слагат ти печат отзад на предпоследна страница, че си я взел.

Тиндор  on September 5, 2006

Благодаря за информацията, а знаеш ли колко време важат книжките ?

dzver  on September 29, 2006

доживот?

Тиндор  on September 29, 2006

Може би, само че чий живот – на продукта или твоя рџ™‚