“Баба Вида” и Белоградчик

Написано на December 5, 2006, в категории: За мен.

В неделя станахме рано, закусихме в хотела, разгледахме катедралния храм “Свети Димитър” във Видин, а после се отправихме към крепостта “Баба Вида”. Там също не успяхме да наемем екскурзовод, защото жената, която води беседите, била повикана за историческа справка – ще се снима филм за папеса Йоана и явно тя е трябвало да им даде информация. Нищо, доволен съм и това, което научих, а именно – защо кулата се казва така. Български владетел (не ми казаха кой) имал три дъщери – Вида, Кула и Гъмза. На всяка от тях той дал земя. Кула и Гъмза се оженили, но мъжете им бързо загубили техните земи в неуспешни войни. Вида, като видяла грешката на сестрите си, се затворила в крепостта, не се омъжила и отделила цялото си време в защита населението на днешен Видин.
Бях и в Белоградчик, но крепостта не ми хареса особено, след видинската, а скалите – явно ми е бедно въображението, но едно е неоспоримо – доста причудливи форми има, а и гледката от върха е страхотна. При нас нямаше мъгла, така че бяхме щастливци. Изморително е малко изкачването, но си струва, за да погледнеш надолу.
Пътят към Пловдив също беше доста тежък – поне един час пътувахме в гъста мъгла вечер, а по едно време бяхме и първа кола, но всичко бе точно.
Прибрахме се изморени вечерта, а аз се захванах с писането на проекта си, който утре трябва да предам, но не определено не ми харесва това, което направих. Може би, ако имах още 2 дни (тези, които загубих във Видинска област), всичко щеше да е както трябва и да имам 5 или 6 утре, а сега мога да се надявам максимум на 4, но пък има и друга възможност – да предам проекта още веднъж, преди същинския изпит. На теория трябва да ми пишат по-високата оценка, само че не знам. Притеснява ме и самата теория на изпита, защото 3 на практика и 3 на теория е 2 в книжката.