Телефонни използвачи

Написано на July 1, 2007, в категории: За мен.

Днес в 11 часа бях събуден от телефона. Погледнах номера, за да видя струва ли си да вдигам, но пишеше “unavailable”. Наложи се да вдигна и да се разсъня говорейки.
Човек (горе-долу мой набор) се представи като Иван. Първоначално се сетих за един Иван, с който бях на кафе вчера и ми предлага работа във фирмата му, но пък той ми има мобилния, няма логика да се обажда в неделя на домашния ми, при това в 11 сутринта.
В общи линии въведоха ме в далаверата – дошли негови приятели от Франция, които щели да платят в евро левовата цена на ваучерите – 5 лева == 5 евро. Предложено ми бе да си разделим печалбата, ако купя ваучери на стойност 100 лева и ги продиктувам по телефона, а не да ги занеса на място в офиса. За целта щяха да ми се обадят пак. Попитах защо да не му се обадя на мобилния, той каза че е с нова вивателска карта. Поисках да ме стрелне с новия номер, но предложението бе отхвърлено – чрез стационарния телефон щяло да бъде по-евтино.
Казах им че ще купя ваучерите и се върнах в леглото си, където след кратка чат сесия с Гери още повече се убедих, че това не е Иван. Най-малкото човекът говореше с варненски акцент, но може спокойно да е бил и сливенски или ямболски, все пак бях сънен. Но това определено не беше човекът, с който бях вчера.
Освен това “моят” Иван остави 1 лев бакшиш на сметка 3 лева, следователно не е скръндза, а и не ми прилича на човек, който иска да набута приятелите си. Още повече че е един от малкото senior джавари в Пловдив и заплатата си му е доста добра.
Та да знаете, пазете се от подобни глупости. Някой явно доста се е специализирал в Social Engineering, защото беше добър, явно има опит.
След уговорения половин час, че даже и по-рано се обадиха пак. Първоначално не вдигах, защото какво да им кажа, а не съм по псувните, но накрая два пъти вдигнах и затворих. Явно схванаха намека. Интересно дали утре няма да се обадят за нещо друго, че тогава може и да съм по-ядосан и да отида в полицията да се оплача от телефонен тормоз.

3 Replies to "Телефонни използвачи"

miteto  on July 2, 2007

Стига бе, нека да ми се обадят на мен. Правиш си една срещичка с него лично да му дадеш ваучерите – и бой, бой, бой, бой, че накрая и полиция. Предполагам действа рџ™‚
Иначе … добра мрежа си имат педерастчетата, само дето се целят предимно в пенсионери. Явно остаряваш … :Р

Тиндор  on July 2, 2007

Ами съдейки по говора, не е от Пловдив човека, а и Гергана каза, че в Смолян са правили подобен номер, като после казали, че са от 2-ро РПУ, а нямало изобщо второ РПУ в града.
Просто хората си набират случайни номера и чакат пенсионерите.
Явно наистина са ме надушили, че вече не съм първа младост :), но лошо няма де, все по-“стар, но златен” ще ставам рџ™‚

miteto  on July 8, 2007

Сега и като ти побелеят косите ….