Една история за корумпирана държава

Написано на April 1, 2008, в категории: За мен, Политика.

Вчера на обяд един колега разказа история за Killdozer(булдозер убиец). И макар да се води убиец, този булдозер не е убил или ранил нито един човек. Клипче от края на акцията срещу него може да бъде намерено в youtube.
Всичко започва когато Марвин Хиймайер, който е инженер по образование, участва във Виетнам(?) като самолетен механик, купува земя, за да си направи автосалон.
След известно време в града идват предприемачи и започват да изкупуват земята около него. Той не иска да продава, но започват всякакви шантажи – банката го притиска за ипотеката, спират му канализацията и газта…
Нашият герой прави подписки, завежда дела, но в крайна сметка губи всичко и дори му е наложена глоба. Принуден е да продаде земята си.
На 4-ти юни 2004-та г. (след близо година и половина приготовления) той слага огромна броня от стомана и бетон на един стар булдозер, който е купил доста време преди това (с блокирал двигател) и тръгва из града. Събаря първо сервиза си, следва фабриката за бетон, кметството, домът на вдовицата на съдията, който е гледал делото му, както и други сгради (всички свързани по някакъв начин с борбата му с корумпираната администрация). Накрая булдозерът се поврежда (все пак бронята тежи доста) и полицията го обгражда, но не могат да му направят нищо. Той стреля по тях от амбразурите си (има броня дори в кабината) и накрая се самоубива.
12 часа са били нужни да пробият бетона и стоманата, за да изкарат трупа му.
Булдозерът е претопен на различни места в цялата страна, за да не може някой да вземе част от него, въпреки че за мен това си е човек, който заслужава да бъде увековечен – имал е идея и я е следвал до края. Не е наранил или убил никое друго човешко същество, но е показал какво се прави когато държава е против народа си…
Не подстрекавам към саморазправа, просто споделям история, която ми направи силно впечатление и която е доста нова – случила се е само преди 4 години, а едва вчера чух за този човек, интересно защо?