Нашият език

Написано на April 6, 2008, в категории: За мен, Политика.

Сигурно вече до вас е стигнала тази подписка, но все пак реших да пиша за нея, защото може някой да не я е видял.
Подписката е срещу отпадане на един член от закон за просветата. Този член се тълкува по различни начини, но както и да се тълкува, според мен мястото му е там.
Имат ли нужда децата от часове по български език? Определено – поколенията след 1987-а са адски неграмотни (не само те де – много от колегите ми (набор 85) не знаят, че се пише “не знам”, а не “незнам”.) И аз определено не съм от най-грамотните, но поне се старая да не допускам грешки, което не е чак толкова трудно – дори да не знаеш правописа на някоя дума – има програми за проверка, от които в крайна сметка ще научиш как се пише дадена дума…
Другото тълкувание според мен е отпадането на българския език като задължителен, на който се преподава, което е меко казано нагло и ужасно – нагло, защото една незаконна партия се опитва да наложи малцинството й да не учи български, а ужасно, защото този законопроект е внесен въпреки повече от 200-те български народни представители (не вярвам ДПС да имат 40). Какво правят те ? Какво прави комисията, през която този закон е минал?
Аз се подписах на този сайт, нищо че тази подписка няма никакъв представителен характер и тя не задължава народните ни избраници за нищо. Все пак ще дадем оръжие в ръцете на защитниците на българската идентичност. Все пак едно е 5000 души да се подпишат, а съвсем друго – 20000.