За “великата” американска правосъдна система

Написано на April 30, 2008, в категории: За мен.

Преди малко се събудих и четейки сутришната “преса” се натъкнах на новината, че са осъдили Ханс Райзер (Hans Reiser) (създателят на файловата система reiserfs) на 25 години до доживотна присъда за убийство първа степен.
Тук можете да прочетете малко повече за делото, а тук за случая.
В общи линии жена му изчезва преди почти 2 години, като никой не я е виждал след това. Няма оръжие на убийството, няма труп, няма почти нищо…
Намерили са кръв по предна дясна седалка на колата и в къщата на майка му (където са живели с жена му). Само дето и мен да ми светнат по дрехите, сигурно по по-голяма част от тях ще има кръв (моята), защото напоследък ми тече от носа, а дори след изпирането кръвта може да се види (ако се вярва на филми като “CSI”).
И все пак как могат да те осъдят единодушно за убийство при положение, че тялото не е намерено, нито се знае как е убита жена ти… Дори има теории, че не е убита, а живее в Русия… На всичкото отгоре любовникът на жената е признал за 9 убийства…
Какво се получава – “великата” американска правосъдна система осъжда човек за предумишлено убийство първа степен (най-високата) без тяло, оръжие на убийството и обяснение как е станало?
Не знам точно колко съдебни заседатели са в журито, но всички те са гласували “виновен” въз основа на тези факти и нищо друго?!!