Поредна турска провокация

Написано на August 3, 2008, в категории: За мен.

Вчера случайно попаднах на тази новина – на български паметник в София е изсечен надпис турция (винаги с малка буква), рисунка на знамето им и дата.
Имам бегъл спомен за смъртта на тези войничета – преди 13 години изгарят във военен камион. Бил съм на 10 години, но много силно впечатление ми направи начинът, по който съобщиха за смъртта им – снимката на всеки по отделно на фона на горящ адски огън…
В наши дни е наета турска фирма, за да премести паметника и, мое предположение, не съм запознат, именно тогава е написан този надпис, защото изглежда като издълбан в пресен цимент.
За съжаление това е поредната история тип турски хакери, които “хакват” сайтове на Министерство на земеделието или друго подобно, което се държи от една партия, която противоречи на Конституцията. Всеки може да хакне като има парола…
Само че тук случаят е малко по-различен – знае се фирмата, а дали ще бъде наказана?
Ето какво гласи НК по този въпрос :

Чл. 278. (1) (Изм., ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 26 от 2004 г.) Който унищожи, разруши или повреди паметник на културата, или архивен материал, влизащ в държавния архив, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от петстотин до хиляда лева, както и с обществено порицание.

Е, ще видим ли виновните в затвора за 3 години?