Нов лаптоп

Написано на August 19, 2008, в категории: За мен.

Вчера, след поредния проблем с лаптопа, реших че това не може да продължава и се отправих по магазините за техника, малко след като подадохме молба на сестра ми за участие във второ класиране.
След кратко оглеждане по сайтовете и чакане “Технополис” да отворят, реших кой модел точно искам (марката се знаеше отдавна – Dell). Спрях се на един Inspiron 1525 с 3 ГБ рам и 320 хард (текущият ми лаптоп е с 2 ГБ и 60 хард). Добре, ама след като в Китен ми отказаха транзакция на ПОС терминал, не исках да рискувам да ми се случи пак – тогава имах въпросните 30 лева в брой, но както вече писах – там трудно се намира работещ банкомат, който да има пари.
Та не исках да бера срам на касата след евентуална отхвърлена транзакция и попитах дали мога да изтегля пари от ПОС на самата каса. Отказаха ми.
До входа има банка – ОББ. Попитах и там – казаха ми към 10 лева такса и аз се навих, въпреки че в моята банка щеше да е безплатно. Ок, ама се оказа, че таксата е 60 лева за 1500-те, които исках да изтегля и някак реших да пропусна. Отидох до офиса на ЦКБ до нас да изтегля парите, но там ми казаха, че не мога да ги изтегля от сметката си направо, защото тя е картова и ми трябва ПОС, а те нямали. В крайна сметка отидох в “Смирненски” и там изтеглих, но това ми костваше поне 1 час разправии. Получава се така, че имам пари, но не мога да плащам с тях…
И все пак за лаптопа – доволен съм от него и най-вече от гаранцията в размер на 3 години (това бе и причината да избера “Dell”).
В крайна сметка си го купих, закарах го вкъщи и се захванах да свалям най-новото kubuntu. Не ми се занимаваше с Gentoo вече – откакто работя нямам време да компилирам по 20 пакета на седмица, като след това да проверя какво се е счупило. А дори още няма КДЕ 4.1… Изобщо, ще ги сменям вероятно за работната си станция. Сървърите нека си стоят – там и без това качвам нови пакети по-рядко.
С убунтуто всичко тръгна от раз – само го качих в 6 стъпки (2 от които кой съм и къде се намирам) и готово – имах драйвери за мрежата, видео картата, дори за бутоните за мултимедия, които на стария лаптоп отказваха да работят.
Изобщо – след 8 изгорени диска (на уиндоус машина ест.) при опит да запиша убунту, цялата инсталация протече за по-малко от 30 мин. и след това имах система, готова за работа.
Не съм фен на пакетните системи, защото с времето се затлачваш с глупости, но истина е, че отнемат по-малко време за поддръжка и инсталация – няма го вече компилирането, при което трима души ме чакат да си компилирам играта, за да играем в мрежа рџ™‚
Е, губят се оптимизации, но след като станах потребител, не мога да очаквам максимална бързина…
И това е, да ми е честит новия лаптоп и да си го ползвам доста по-безаварийно рџ™‚