Противоречиво начало на годината

Написано на January 12, 2010, в категории: За мен.

Самата нова година не започна особено добре за мен – разбрахме, че татко има лъчева болест от лъчетерапията и почти цял ден е на легло.
Миналата седмица завърши добре и бях започнал да ставам по-голям оптимист за бъдещето, след като се сдобрихме с един приятел.
Тази седмица още днес започна зле. В петък тримата програмисти от пловдивския офис получихме електронно писмо да се явим днес в софийския. Аз предчувствах какво ще се случи, но все пак бях оптимист.
Пристигнахме в 10 часа в офиса и тогава ни събраха всички джавари и ни казаха, че денят не е добър, защото ще започват съкращения във фирмата. Тук вече ни беше ясно на двамата колеги защо сме дошли (третият явно беше само за превоз, защото уволнението му е равносилно на самоубийство за фирмата).
И така, към 11 часа ме повикаха и ми казаха, че ме съкращават. Предложиха ми да напусна по взаимно съгласие, но аз си държах на уволнението. Все още не съм сигурен какво толкова печеля, не че ми пука особено, но предпочитам това – най-малкото, ако трябваше да си изработя предизвестието, щях да мога да работя по 5 часа седмично по-малко. Не че има значение де, на работа съм до сряда, като за останалата част от предизвестието ми казаха, че не трябва да ходя – ще ми го платят и без това.
И така, още от днес съм на трудовата борса в един не особено добър момент за мен. За щастие имам спестени няколко заплати и ми дължат тази за декември + януарската след месец, така че все още не усещам липсата на пари. Дано и да не я усетя скоро. Надявам се също другите съкратени 6 колеги от софийския офис и единственият човек от Варна да се справят с това временно неудобство. Поне в София все още има работа колкото искаш.
Що се отнася до новата работа, то още утре смятам да си пратя автобиографията в една фирма, които търсят хора и да видим какво ще излезе. По принцип не съм привърженик на тази фирма, но когато изборът е сведен до това да имаш работа или не, някак трябва да занижиш критериите си. И вероятно не трябва да се зъбиш на шефовете си, разяснявайки им според кой член и алинея трябва да ти внесат болничния, който те не искат да внесат, защото са закъснели.
Все пак, смятам да отделя максимум месец-два да си намеря работа като джавар. Ако това не се случи – винаги имам категория “C”, макар и без собствен камион, а предполагам и едни курсове за таксиметров шофьор мога да изкарам и да започна работа. Също стои вариантът да се преквалифицирам на PHP програмист или дори (.NET). Вярно, няма да е това, което искам, но ще е нещо, което ще ми носи приходите, от които се нуждая.

2 Replies to "Противоречиво начало на годината"

Христина  on January 22, 2010

Сега е момента, както се казва да започеш на чисто!
Помисли над приоритети си, какво печелиш и какво губиш от ситуацията!

Успех!

Тиндор  on February 8, 2010

За съжаление не виждам какво толкова печеля от случката, освен нови колеги.
След една седмица работа във фирмата мога да кажа, че колегите са готини, обстановката – прилична, но проектът не ми допада. Или поне не ми допада това, което е бил.
Все пак съм доволен, че се отървах сътресението само с 50 лева по-ниска стартова заплата от последната ми в старата фирма, където година и половина чаках обещано повишение, което така и не получих.
При други обстоятелства сигурно бих бил по-придирчив към бъдещия си работодател, но идват моменти, когато трябва да пожертваш някои принципи в името на по-добра кауза.