ДДС-то за туризъм

Написано на September 9, 2010, в категории: За мен.

Открай време се ядосвам на туристическото ДДС, което е 7%. На всичкото отгоре, за да го ползваш, трябва да отидеш в агенция, да ти изготвят пакет, иначе пак е 20%.
Икономиката не е от силните ми страни, но все пак 13% не са кой знае колко, когато си тръгнал да даваш пари за развлечения, които определено не са неща, без които не можеш. Дали ще дадеш 10 или 12 лева за возене на банан, 50 или 60 лева за джет, предполагам няма голямо значение, ако си решил да го направиш. А и вероятно си събирал по малко цяла година за сравнително качествената почивка…
От другата страна са хората, които не са ходили на море с години, защото с минималната си работна заплата не могат да си платят храната, тока и водата. За тях всеки лев е ценен, но те губят повече, защото налогът върху яденето е 20%, предполагам за услугите пак е толкова, ако го има (не съм чел ЗДДС). Тези хора някак успяват да отгледат дете (хайде да не са две, че картинката става трагична), което да не е лишено от нормалните неща. Та това дете тръгва на училище – техните се изръсват 1 заплата за новите дрешки, раница и пособия. За щастие учебниците за първи клас са безплатни. Но идва втори. Последно като проверих, имаше предложение да станат безплатни до осми клас, но не съм сигурен, че е прието. Та въпросните родители, които силно казано “живеят” с минималните си заплати, трябва да купят 10-ина учебника по поне 15 лева всеки. От тези пари държавата прибира 20%. Тоест, ако нямаше ДДС за тях, родителите можеха да вземат 10 учебника на цената на осем (грубо казано)..
Дотук някак нещата се нареждат, родителите купуват учебниците постепенно, за няколко месеца, но успяват и детето им учи. Даже може би получава “щедрата” стипендия за успех на стойност 21 лева. Един ден обаче, детето се разболява. Техните първоначално се надяват да е само вирусно заболяване, но то се развива в нещо по-страшно, но лечимо с “достъпни” антибиотици по 50-60 лева за седмица. Родителите свиват максимално разходите, взимат пари назаем, но купуват лекарства за 2-3 курса. За тези 3 курса, те са могли да спестят за повече от половин опаковка, ако държавата не е прибирала ДДС за лекарствата, което познайте колко е – 20%.
И какво се оказва – държавата не подкрепя тези, които най-много се нуждаят от нея. Вместо това тя подкрепя хората, отишли да си правят кефа я на планина, я на море, защото, като им е с 13% по-евтино, можели да оставят повече пари. Всичко това може да е икономически обосновано, но не го прави по-честно за мен. Според мен лекарствата, книгите и стоките от първа необходимост трябва да са с ДДС 7%, а туризмът – с 20%. Щом си отишъл да харчиш пари, ще преживееш предполагам. Все пак ги даваш за забавление. Пък, като не можеш да го преживееш, ще се качиш на по-малко неща или ще спиш 1 нощувка по-малко. Все пак туризмът не е необходимост.

Уточнение: Въпреки че е писано на 9-ти септември, не подкрепям идеологията на комунизъм, социализъм и прочее леви движения. Аз съм за дясно управление и минимална държавна помощ, но определено не съм съгласен собствениците на хотели да забогатяват, докато бедните хора изнемощяват.