Акт за превишена скорост

Написано на September 20, 2010, в категории: За мен.

Определено тази седмица не започна особено добре – днес сутринта се успах с 2 минути, после баба ми се замота и в крайна сметка тръгнах с 4 минути по-късно за работа, отколкото го правя по принцип, като в последния момент ми сервираха и за променения маршрут, по който трябва да мина, за да оставя баба ми на пощата.
Изнервен от трафика и всички светофари, които ме хванаха, на Семинарията видях малко място на влизане в тунела и се засилих. На изхода имаше куки с радар и ме спряха с превишена скорост. Добре, със скоростта бях съгласен. 17 километра в час отгоре не е кой знае колко, а и глобата е поносима – 30 лева. Само дето полицаят започна да търси какво друго да напише в акта – направи ми проверка на аптечка, пожарогасител, триъгълник, дори изчака да му изкарам отразителната жилетка, която беше застанала между газовата бутилка и единия ъгъл на багажника, та ми отне известно време, но все пак бях изряден и всичко бе точно.
За моя изненада проблемът дойде от най-неочакваното място – не носех (вероятно съм го загубил?) талона за минат годишен технически преглед и това ще ми струва вероятно още 10 лева. Куките не се трогнаха от лепенката на стъклото, която казваше, че колата ми е изрядна до април 2011-та и написаха, че не нося “знак за ГТП”. Точно тази формулировка, в комбинация с други, се надявам да направи акта ми невалиден, защото знак за ГТП е :

(2) Знакът за технически преглед е задължителен и се поставя от вътрешната страна на предното стъкло. Където това не е възможно, ЗТП се съхранява в свидетелството за регистрация.

Другите пропуски са несъответстващи си дати – актът е издаден на 20.09.2010, но ми е връчен на 20.08.2010 ?! Това също се надявам да спомогне актът да падне.
Другите нередности са по-скоро заяждане от моя страна, само че никога не се знае от къде ще изскочи заекът, та е по-хубаво да ги има. Та въпросните неща са – баба ми не бе вписана като свидетел в акта, в графата за работното ми място пише “не”, при положение, че аз определено работя; при изземването на талона ми, според чл. 42 от ЗАНН, в акта трябва да написано кой е отговорен за съхраняването му, само че и това не е вписано. И накрая, в момента на вероятното заснемане бяхме 2 успоредни коли, като аз бях в най-лявата лента, в средата беше друга, а куките – бяха вдясно. Та не може да се докаже със 100% точност чия скорост е засечена на радара. С ръка на сърцето казвам, че съм виновен за скоростта и бих я платил глобата (а вероятно и ще го направя), но нямам намерение да се оставя да ми пишат каквото си решат, в нарушение на закона, така че ще се възползвам от всяка вратичка.
И така, подписах акта, като писах, че имам възражения, които ще представя в тридневен срок и смятам утре да направя точно това – да депозирам двете страници заяждания в КАТ и да видя какво ще се случи. Очакванията ми са актът да не бъде анулиран и да си платя 40 лева глоба, като по този начин оставам без право на обжалване, защото суми под 50 лева не подлежат на обжалване, ако не ти взимат контролни точки, а на мен вероятно няма да ми вземат. Имам вариант за съд все пак, но е в Страсбург, защото, според Хартата за правата на човека, имам следното право :

“Всяко лице, при решаването на правен спор относно неговите граждански права и задължения или основателността на каквото и да е наказателно обвинение срещу него, има право на справедливо и публично гледане на неговото дело в разумен срок от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона.”

Та, ако много държа, мога да съдя България в Страсбург, само дето не съм убеден, че го искам. Все пак за 40 лева да се бръкна няколко хиляди не е особено рентабилно, а понякога трябва да се примиряваме с ограниченията. Още не съм се научил как се прави така, че да не усещаш очевидната си загуба, но предполагам ще свикна с времето.