Демотивиран отново

Написано на October 3, 2010, в категории: За мен.

От 3 години насам забелязвам, че по това време на годината ставам демотивиран на работното място и мисля за смяна на компанията. Този четврътък се получи същото. Eдин колега от университета ме попита дали имам информация за софтуерна фирма, която евентуално ще бъде новият му работодател.
В петък му казах оскъдната информация за фирмата, която бях събрал, и се заговорихме за текущия му работодател. Заплатата, която получава там е близо 50% по-висока от моята, а той получава и социални надбавки. Знам, че неговата фирма е стабилна, поне в Пловдив, затова разпитах и в друга как стоят нещата – въпросната колежка получава 15% по-висока заплата от моята. Третият човек, чиято заплата знам, е един приятел, пхп програмист. Неговата заплата (в чужда фирма) е точно колкото моята.
Това ме накара да се замисля много сериозно дали искам да продължавам да работя в текущата ми фирма и май отговорът е “не”. Обаче ще изчакам поне до февруари за предизвестие, че да имам 1 година стаж при този работодател, че иначе изглежда несериозно в автобиографията ми.
В петък допълнително ме изнерви и един колега от презокеанския екип. 8 часа не можа да парсне една табулация. Дори след като му написах парсер за 10-ина минути, няколко часа ми спори че аз не записвам правилно табулациите, правейки ги в интервали. Накрая, изнервени до немай къде, аз и колегата от България сменихме разделителя, за да може онзи да се оправи. 2 минути преди края на работния ден получихме писмо да си върнем промените, само дето го оставихме за понеделник и в събота те са ги върнали.
Това, в добавка, че фирмата обслужва хиляди клиенти, но използва MySQL и няма нито една транзакция (освен 3-4 процедури в базата) предполагам говори достатъчно. А когато базата е бавна се правят JOIN-ове в паметта и после се реве защо приложението използвало много памет. Всички тези решения са плод на клиента. И, макар да звучи гордо да си го пишеш в автобиографията, че си участвал в развитието на система, която обслужва близо 2 милиарда заявки на ден, аз работя за пари. След като мога да получа значително повече другаде, май ще се запътвам нататък след време.
А междувременно смятам да започна да се образовам за JEE 6, че не се знае кой набор от технологии ще избере следващият ми работодател, а опитът ми с EJB 3 и JSF е само няколко месеца.

8 Replies to "Демотивиран отново"

-  on October 3, 2010

Защо не обсъдиш нещата с настоящия си работодател и не поискаш повишение? В крайна сметка заплатата е продукт най-вече на договаряне и чак след това на технически умениея.

Тиндор  on October 3, 2010

Защото при започване на работа аз поисках една сума. Той каза, че няма да ми я даде тогава, но до 1 година можело да я стигна (спрямо как се представям). А февруари месец бях в положение, нетърпящо пазарлъци. Работата ми трябваше, защото имах големи разходи.
5 месеца по-късно получих увеличение на заплатата със 100 лева за добро представяне. Не мисля, че съм се представил под очакваното, защото през това време получавах похвали за добра работа. Е, получих и лятна премия (към 30% от заплатата ми), но май америанският клиент я беше издействал за целия екип, а мен ме бил похвалил и затова получих малко повече пари отгоре (според шефа).
8 месеца откакто съм във фирмата, все още не съм получил желаната от мен февруари сума, а какво остава за по-голямо повишение…
Затова, а и с оглед на положението, че остават още цели 4 месеца, в момента не съм в ситуация за преговори, защото не мога да си тръгна след като не ми вдигнат заплатата, а съм сигурен, че това няма да стане.

-  on October 3, 2010

В Пловдив нещата са такива, че работодатели малко, хора много. Кофти наистина.

Тиндор  on October 3, 2010

Е, хубавото е, че се появяват нови работодатели малко по малко и засега има 2-3 други фирми, в които още не съм работил (т.е 2-3 години мога да почакам, за да се появи нова фирма).

-  on October 4, 2010

Виж какво, най-добре си постави конкретни цели и план за изпълнението им. Другото ще дойде само.

Тиндор  on October 4, 2010

Винаги съм имал цели, само че изневиделица изникват проблеми, които променят живота изцяло…
Що се отнася до нещата в работен план – преди 3 години ме питаха на интервю (даже май и ти) как се виждам след 5 години. Отговорът ми беше нещо от сорта, че искам да се усъвършенствам в професията, да придобия знания и умения. Конкретно като позиция се виждах програмист тогава, виждам се програмист и сега в близките 2 години със сигурност, да не кажа и още 5. След 7 години може да искам да съм мениджър вече, но засега това не влиза в списъка с целите ми.
Целта я имам и я преследвам – гледам да се усъвършенствам максимално, така че да отида при всеки работодател и той да иска да ме вземе на работа. А докато получавам нови знания, предполагам се качва и цената ми. Често не го осъзнавам на момента, но когато го осъзная, искам да мога да я осребря (не ми се е случвало досега да съм искал пари, които знам, че колега с близки знания не получава). Затова и не се обвързвам с работодател. Мисля, че съм млад още, за да си харесвам фирма, в която да се пенсионирам, работейки от 9 до 6 всеки ден, все едно съм на държавна работа.

-  on October 4, 2010

Добре, искаш да се осъвършенстваш, но сам казваш, че липсата на повишение на заплатата те демотивира. Значи не е само самоосъвършенстване. Но те разбирам и е естествено да се чувстваш недооценен, като осъзнаеш, че някой с твоите способности получава повече от теб. Това е най-неприятното, особено ако сте колеги в една фирма, ако сте в различни е друго. Частният бизнес е джунгла, всеки се договаря самостоятелно с работодателя си и оценката на работата и повишенията рядко са регламентирани по някакъв начин, като в повечето случаи са или ad-hoc, или ако решиш да се местиш. Но това е реалността, просто трябва да намериш начина.

Тиндор  on October 4, 2010

Усъвършенстването става не само на работата, но и през “свободното” време.
Само че напоследък разходите ми скочиха и не само не спестявам достатъчно (както правех преди с по-малка заплата), ами дори харча от спестените пари. А ми предстои и магистратура, която ще ми легне над 3к. В такива моменти е важна и заплатата.