Java2Days и отменен концерт

Написано на October 10, 2010, в категории: За мен.

Този четвъртък и петък с част от екипа бяхме в София на Java2Days. Миналата година не бях на това събитие, защото бившият ми работодател не беше в състояние да плати за входа, та нямах почти никакви очаквания и отидох непредубеден очаквайки да ми хареса. И наистина, лекциите бяха много добри, като 1/3 от тях ги изнесе екип на SpringSource, но JEE беше застъпена също.
Като изключим лекциите, събитието беше с ужасна организация – започнаха да ни пускат по-късно, после трябваше 700 човека да се наредим на опашка, за да си вземем пропуските, като никъде не беше споменато, че едната страна е за физически лица, а другата – за юридически. Добре, че бяхме сред първите на едната опашка, та си спестихме двойното чакане…
Друг недостатък беше липсата на течности – кафе наистина имаше достатъчно (единият спонсор се беше погрижил), но никъде нямаше вода. В началото оставиха 50-ина бутилки, които бързо свършиха и повече така и не видях, а най-близкото заведение беше 2 етажа надолу и навън…
И последно по адрес на конференцията – обядът закъсня с 20-ина минути, като естествено никой не благоволи да ни уведоми къде точно се намира залата. Табели също нямаше.
Но, въпреки всичко, лекциите бяха на ниво и измиха срама…

В четвъртък вечер научих и за концерта на Скорпионс, който се отменя. Стана ми тъпо, защото се бях подготвил за шоуто, но какво да се прави. Радвам се, че, когато се прибрах, всичката дезинформация е била свършила и научих вече сигурната новина. Дано наистина концертът бъде пренасрочен и да не съвпадне с WASP на 27-и октомври.

Събота реших да си инсталирам отново JBoss и да се пробвам да напиша нещо на Jee6. Близо 2 часа си настройвах базата данни през административния интерфейс и накрая ми писна, намерих къде е XML-а и всичко заспа. Оказа се, че milestone-а на Jboss има бъг в потребителския интерфейс, касаещ параметрите.
Днес реших да пробвам нещо и останах наистина изненадан – свалих една база от работата ми. В нея има таблица с 5 000 000 записа. Написах си 2 теста и пробвах производителността на MySQL и PostgreSql. Оказва се, че MySql-ът е по-бърз при повторно изпълнение. Т.е първия път е около 30% по-бавен, но след това кешира и е по-бърз, а Postgresql-ът изпълнява заявките за горе-долу едно и също време. Естествено винаги има начин да се оптимизират нещата, но структурата на таблиците беше една и съща, а сървърите бяха инсталирани с настройките по подразбиране. Не съм чел достатъчно, за да мога да оптимизирам еднакво и двата сървъра, а и тестът беше само за четене от един потребител. Сигурен съм, че времето на MySQL-а ще скочи при множество едновременни заявки, но не ми се експериментираше, все пак има нова версия на Kubuntu и сега ще се позанимая с нея.