Отново с компютър

Написано на October 23, 2010, в категории: За мен.

Преди близо 2 седмици, след обновяване на операционната система, изведнъж се оказах с нестартиращ нормално компютър. Дори не можеше да стигне до графична среда, а имаше близо 70 проблеми със зависимости на пакетите.
В крайна сметка се оказа, че твърдият ми диск сдава багажа. Доста трудно ми беше да намеря познат с външен хард и в крайна сметка записах всичко на служебната ми машина. Отне ми 3 работни дни да архивирам и възстановя информацията, но не загубих почти нищо ( с изключение на 20-ина MP3-ки и време да настройване на нова ОС).
Бях приятно изненадан от гаранционното обслужване. Лаптопът ми е “Дел”, купен от “Технополис” преди малко повече от 2 години, но с 3-годишна гаранция. Та отидох аз към 19:30 вечерта, вече изчел Закона за защита на потребителите и очаквайки проблеми, но ми взеха лаптопа и ми казаха, че ще го предадат на фирмата, която извършва гаранционни ремонти.
След няма и седмица ми се обадиха от ПИК, че лаптопът ми е готов и да отида да си го взема. Ако ми било по-удобно, можели да го върнат обратно в “Технополис”, но това щеше да значи още цял ден без компютър..
Иначе през изминалите близо 2 седмици се случиха и някои други по-интересни неща – КАТ ми изпратиха писмо, че отхвърлят жалбата ми и се очаква да ми издадат наказателно постановление. Все още не съм решил какво да правя по въпроса, защото те не са прави и го знаят, но не мога да оспоря акта в съда, защото е за малка сума. Обмислям обаче друг вариант – да отида в прокуратата и да подам оплакване срещу полицая, написал ми акта, защото е попълнил документ с невярно съдържание. А за онзи, който отхвърли жалбата ми – не съм сигурен каква е формулировката, но е нещо в стил прикриване на престъпление.
Друг вариант е да подам граждански иск със същото обвинение, като си искам 40-те лева обратно. Само дето трябва да платя държавна такса 50 лева и евентуалните разноски на техните адвокати, ако загубя (в което се съмнявм, но едва ли ще действам с граждански иск).
Най-безвредният начин на действие е да напиша само гневни писма до полицаите, шефовете им, техните шефове и тн. докато се стигне до Министъра на вътрешните работи. Очаквам, че няма да има никаква полза, но поне ще съм си изказал позицията…
И накрая нещо положително – в сряда си взехме нов домашен любимец – едно черно-бяло кутре на 4 месеца и вкъщи е доста забавно да вървиш след него (или то след теб рџ™‚ ). Кученцето е немски шпиц и мисля, че е доста интелигентно, за своите 1.2 кг. Обаче все още гледаме да сме малко по-далеч от него, че има един ден, през който се очаква препаратите да си свършат работата срещу евентуалните паразити, а никой от нас не иска да стане гостоприемник на тения. И въпреки всичко, дори и малко по-отдалеч, това кутре внася радост вкъщи.