Още една дълга седмица

Написано на May 15, 2011, в категории: За мен.

Изминалата седмица ми се стори ужасно дълга (предполагам пак заради липсата на сън). В понеделник беше напрегнато, защото във вторник щяхме да имаме демо в София пред клиенти чужденци. По-напрегнато стана, като към края на работния ден разбрахме, че трябва да добавим нова функционалност, която не бе планирана и така откарахме до близо 22 часа в офиса. Прибрах се вкъщи все едно пиян, имайки чувството, че е 4 сутринта, хапнах и продължих с работата.
С колегата писахме код до почти 3 сутринта, след което отделихме 2 часа за сън и в 5 часа станах за рейса към София.
Пристигнахме към 9 часа там и демото започна. Мина доста по-добре от очакваното, но клиентът както винаги не знае какво иска, но пък го иска да изглежда красиво, дори когато той праща лош дизайн…
Както и да е, имаше забележки, които трябаше да бъдат отстранени до сряда сутринта, но имахме и друга работа в София – шефът ни закара на среща с хора от една фирма, която ще ни наеме за някакъв голям проект. Изслушахме за какво се борят, но на мен не ми направиха никакво впечатление – корпоративно приложение като всяко друго, което ползва шантави технологии, които са си измислили сами…
След срещата се върнахме в офиса и поработихме до 19 часа. След това шефът ни закара до квартирата, където ме чакаше нова изненада – щях да спя на походно легло в апартамент, в който нямаше печка… Както и да е, преживях, поне не ми се налагаше да работя за разлика от другия колега.
По предварителни планове трябваше в сряда в 11 часа да си тръгнем за Пловдив, но шефът ме “зарадва” с думите, че съм на интервю в 16 часа в София. Никак не харесвам да ми променят личните планове, а точно това се случи, защото нямаше как да съм в Пловдив в 18 часа, както си бях планирал, защото имам да пиша курсова работа и да уча за предстоящата сесия… Както и да е, преглътнах и това и отидох на интервюто. Минах го, хората казаха, че съм се представил добре и ще работим заедно. Ок, работа като всяка друга. Така или иначе ще съм си в офиса в Пловдив след като мина някакво обучение от 1 седмица в София, само дето не знам кога ще се състои това обучение и усещам, че ще разбера от днес за утре…
В крайна сметка се прибрах в Пловдив в 21 часа (след като хванахме рейса от София в 19). Бях адски изморен и вече имах един ден по-малко за учене…
Четвъртък и петък бяха сравнително по-спокойни дни, защото клиентите имаха някакви малки забележки, които трябваше да оправим, но пък не е като да е нямало какво да правим – предполагам закъсняваме и с този срок и естествено не по наша вина (клиентът може още веднъж да си смени дизайна, от който ни зависи и функционалността естествено…).
В петък вечер пък ходих да се занимавам с идиотите от Мтел. От един месец съм им нов абонат, имам 2 фактури и двете са надписани. Ходих да се разправям за едната. Казаха, че ще я оправят. На следващия ден ходих да се разправям и за другата – там ме убедиха, че проблемът е в мен, само дето наистина, таксата може да е предплащане, ама защо предплащам 2 интернет пакета?
“Почивните” дни си запълних с ходене в университета да се мъча като грешен дявол със счетоводство. Чудя се кой го е измислил и дали случайно известната майка на Коши не е имала втори син, който да се е занимавал с икономика…

6 Replies to "Още една дълга седмица"

-  on May 17, 2011

Нещо новата работа не звучи толкова обнадеждаваща, има ли още оптимизъм?

Тиндор  on May 17, 2011

Не знам, то оптимизъм никога не е имало така или иначе, но пък, ако не ми планират извънработното време, парите си струват. Не мисля, че някъде другаде мога да отида на такава стартова заплата.
Чакам да видя какво ще стане като свърши този проект, по който сега е зор и да видя как е обстановката по принцип. Като цяло ми харесва, че ползваме нови технологии, но си има и недостатъци – първата ми заплата закъсня 6 дни, а това буди лоши спомени…

-  on May 18, 2011

Технологиите далеч не са най-важното нещо. Балансът между работата и личният живот е далеч по-важен.

Тиндор  on May 18, 2011

Така си е, но предпочитам да работя нещо, което ми е интересно, а не да се забия с някакви технологии в стил EJB2 или CORBA/RMI през IIOP.
А и все си мисля, че докато ми се вижда поносимо положението на работата, всичко е точно. Вземе ли да не ми харесва – значи балансът се е нарушил. Така или иначе фитилът ми е къс, бързо ще усетя кога твърде много от личното ми време е отнето.

-  on May 18, 2011

Нищо лошо няма нито в ЕЖБ2, нито в РМИ. Ако нещата се направят по лош начин, няма технология, която да те спаси. Ако са написани готино, технологията и езикът за програмиране са подробност.

Тиндор  on May 19, 2011

Като цяло няма лошо в технологиите, но старите са носител на остарели идеи и начини на мислене, както и излишно усложняване (overengineering) които улегналите нови (не най-новите) са опровергали и са показали, че има и по-лесен начин. А когато ползваш някаква рамка, обикновено действията са ти ограничени откъм замисъла на рамката. Можеш да доразвиеш библиотеката, но често не си струва времето, а вероятно и шефовете няма да искат да платят за него.
Съгласен съм, че и най-добрата технология не може да спаси калпавия дизайн, но и перфектният дизайн ще доведе до излишно загубено време, ако се ползва неподходяща технология.