Политически начин на мислене

Написано на July 24, 2011, в категории: За мен.

Покрай предстоящия вот на недоверие срещу министъра на вътрешните работи, много взе да се шуми за това как щели да гласуват партиите от Синята коалиция. Видите ли, не можело те да гласуват заедно с БСП и ДПС. Че защо да не може? Не би ли трябвало народните избраници да гласуват спрямо програмата, с която са избрани? Какво значи да не се гласува решение, само защото политически опонент също го подкрепя? Не би ли трябвало тази политика да е национална и отговорна, а не като в детската градина – искам нещо, ама щом и Гошко го иска, вече не го искам…
Предполагам на повечето хора вече им е ясно, че Цветанов трябва да си ходи (заедно с цялото правителство). Сещам се само за един негов успех – “Наглите”. За сметка на това се сещам за много провали на полицията, поне 3 случая на полицейски произвол, неразкрити убийства, назначаване на свои хора (дори на места, където не би трябвало да има власт – СГС), 6 апартамента с неясен произход и, определено не на последно място, попълване на данъчна декларация с невярно съдържание.
На предишните избори гласувах за ГЕРБ, но тази година покрай случая със СРС-тата и Мишо Бирата ми се отвориха очите. Тогава за първи път в живота ми мина мисъл за емигриране. В нормална държава от Западна Европа щеше да има дъжд от оставки – тук не се случи нищо. СРС-тата били манипулирани (като под манипулация се разбирало презапис). В най-първата експертиза се казваше нещо от сорта, че в СРС-тата не се ползвал книжовен български език… Дреме му на някой, убеден съм.
В крайна сметка се оказа, че няма монтаж на думите (според анализ на френска лаборатория, с която работи полицията във Франция), но какво от това – премиерът продължи да си пее старата песен – не коментирал манипулирани записи (вече разбрахме, че манипулирани значело презаписани, поне според МВР).
Не мисля да продължавам да пиша повече за ББ – просто не съм сигурен, че ще ми стигне мястото на сървъра – през ден се ражда нов “бисер”, кой от кой по-тъжен.
Какво правят медиите по въпроса – нищо. Според американски посланик и телеграма, изтекла от “Уикилийкс”, журналистите получават пари от ББ. Щом това е стигнало до знанието на посланика, вероятно доста други хора го знаят. А щом е изпратено до Вашингтон, вероятно информацията е проверена – нещо, което нашите медии не правят. Защо им е на тях да губят време да проверяват данните, като така ще пропилеят средства и може да закъснеят със създаването на сензацията, пък била тя и базирана на грешна информация.
От февруари-март промених коренно медиите, от които се информирам – сега чета и “Гласове”(на Алексей Петров), защото така или иначе се информирам от по-“официални” сайтове, нека поне да видя и другата гледна точка. Следващият сайт, който започнах да посещавам е “Биволъ” – журналистически разследвания, подкрепени с факти и документи.
След няколко вечери, когато се издразних на “БТВ” за глупостите, които се водеха “новини” и проба с “НТВ”, където пак си запълваха времето с глупости, реших, че предпочитам 5 минутна емисия, но новини, а не глупости в стил “Британските учени откриха защо котките пият мляко, без да се оливат”. Телевизията, която избрах е “Европа” – макар да е собственост на Емил Стоянов (брат на Петър Стоянов и евродепутат от ГЕРБ), тази телевизия е доста по-обективна (дори почти не се забелязва пристрастие).
За 4-5 месеца осъзнах, че доста от критиките срещу текущото правителство са съвсем основателни. За Цветанов – спор няма – той трябваше да си отиде поне 3-4 пъти досега.
Кофтито е, че се задават избори и аз знам, че ще гласувам, но списъкът срещу кого ще гласувам е доста по-голям от този за кого бих гласувал (в който за момента няма нито един сигурен кандидат).
Хайде, за президент почти не ме интересува кой ще бъде избран (стига да не е комунист или от ГЕРБ), но за кмет и общински съветници живо се вълнувам, защото Пловдив не се развива. По разни форуми съм виждал изрази в стил “Изпусна го като пловдивски кмет – инвеститор”. Мисля че това говори достатъчно – Славчо беше слаб кандидат, за който гласувах, защото ГЕРБ го подкрепиха. За ББ гласувах, защото уж беше опозиция на тройната коалиция, сега вече не съм убеден, че е така – продължават да се държат над 15-20% от Държавния бюджет в банката на ДПС. Така ли се разправя с Доган ББ?
Добрата новина е, че останаха още 2 години управление на ГЕРБ. Надявам се след това да имаме някакъв фрагментиран парламент и току-виж се направи експертно правителство (едва ли). Имам съмнения, че партията на Алексей Петров ще набере сила и току-виж той се окаже следващият министър-председател. Хубаво поне, че той е икономист по образование. Лошото е, че не се знае колко са му чисти ръцете (по-скоро не са).