Ѕългаро-английски и английско-български речници в Stardict формат

Ќаписано на August 20, 2011, в категории: «а мен.

ќт известно време използвам телефона си, за да чета книги на него. ƒосега по-гол€ма част от нещата б€ха или на български, или на английски, но с термини, които разбирам (главно в областта на информатиката). ѕреди 2 дни реших да си свал€ “ќбща теори€ на заетостта лихвата и парите” на ƒжон  ейнс (би тр€бвало авторските ѝ права да са изтекли), но установих, че ба€ от думите, които знам, имат различен икономически смисъл. «атова се наложи да си свал€ речник за телефона. »збрах ColorDict Dictionary Translate, защото се интегрира чудесно с FBReader, който ползвам за четене на книги. —амата програма поддържа Google translate, търсене в Wikipedia и допълнително могат да се инсталират речници в Stardict формат. ”сп€х да намер€ английски тълковен речник и това ми стига на пръв поглед, но защо да не ползвам и английско-български? »ли дори обратното, ако н€кога ми се наложи – българо-английски?
—помних си, че преди време проектът BGOffice беше създал такива речници. «а съжаление трудно ги открих. »ма стари линкове към сайта на stardict в SF, но той е бил изтрит по н€кое време и заедно с това и всички речници. — малко повече зор открих и линк, където човек об€сн€ваше как да се ползват тези речници в Ubuntu. «а щастие там имаше освен линк към оригинални€ сайт, на който вече ги н€ма речниците, и към услуга за сподел€те на файлове, където тези файлове бързо изчезват. ”сп€х да ги свал€ и ги качих на мо€ хостинг. Ќад€вам се, че ще са от помощ на н€кого.
’убавото е, че Stardict е формат, който се поддържа от множество програми за превод, така че речниците могат да се ползват не само на јндроид.

≈то и самите линкове :
http://geekbg.net/Stardict%20files/stardict-bgoffice_bul-eng-2.4.2.tar.bz2
http://geekbg.net/Stardict%20files/stardict-bgoffice_eng-bul-2.4.2.tar.bz2

¬ случай, че искате да ползвате речниците с ColorDict, препоръчвам да свалите следващите 2 архива и да ги разархивирате директно в директори€та dictdata на SD картата.
http://geekbg.net/Stardict%20files/bgoffice_bul-eng.dict.Android.zip
http://geekbg.net/Stardict%20files/bgoffice_eng-bul.dict.Android.zip

—ъдейки от този линк, речниците се разпростран€ват под GPL лиценз. «а съжаление в тези архиви н€ма информаци€ за авторите или лиценза, но, ако н€кой от екипа на Ѕ√ќфис има оригиналните файлове, с удоволствие ще ги добав€ и т€х.

9 Replies to "Ѕългаро-английски и английско-български речници в Stardict формат"

Ўломо  on March 4, 2013

≈вала пич, благодарание на теб ColorDict на андроида ми вече има квалитетен речник

“индор  on March 4, 2013

«аслугата не е изц€ло мо€, но се радвам, че съм помогнал рЯЩВ

Happy_man  on July 20, 2013

Ѕлагодар€, благодар€, благодар€!!! јко те познавах щ€х да те черп€ бира! ћъча се с това от месец на телефона ми и от 3 дена на електронни€ ми четец. Ќаправо се преродих! (happy)

“индор  on July 21, 2013

» аз благодар€!
–адвам се, че съм помогнал, защото точно това беше целта на този пост рЯЩВ

Happy_man  on August 5, 2013

рЯЩВ

effreety  on August 26, 2013

ћного благодар€! ќт доста време се мъча да си намер€ бг речник за рийдъра и все на камък удр€м!!! «ащо не вземеш да ги качиш в ћаркета, там ще са по-лесни за намиране рЯШЙ
» аз ако те познавах щ€х да те черп€ бира!!! ћного съм хепи!!!

“индор  on August 27, 2013

» аз благодар€, че остав€те коментари, защото така знам, че съм помогнал на още един човек рЯЩВ

ƒопълнително благодар€ и за иде€та да кача речниците в ћаркета! «асега н€мам програмистки акаунт там, но, когато се регистрирам, ще се замисл€ по въпроса. ƒа кача 2 файла в определена директори€ н€ма да отнеме повече от 30 минути работа, а наистина сигурно ще стигне до повече хора, които имат нужда от български речник.

happy_man  on September 18, 2013

ѕолезен си, да! работата ти не е напразнп

stoykom  on June 13, 2014

≈вала и от мен!

Leave a Comment