За МВР и полицейското насилие

Написано на January 30, 2012, в категории: За мен.

Не съм писал от доста време тук, защото съм в сесия и съм зает покрай изпитите, но днес вече не можах да се сдържа – преди новините по една сериозна новинарска телевизия видях някаква игра под формата на анкета. Днешният въпрос беше “СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ МВР СТАВА ЖЕРТВА НА ФАЛШИВИ ОБВИНЕНИЯ ЗА ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ?” (така го копирах от сайта на медията). Отговорите ме стъписаха – 86% бяха отговорили положително, докато само 14% – отрицателно.
Вярно, това не е представително проучване, но и телевизията не е bTV (аудиторията е по-информирана и предполагам – по-интелигентна, щом е направила избора си). Та въпросните уж информирани хора са на мнение, че полицията е жертва?! Като изключим последния случай, нима всеки един от другите не е съпътстван с медицински и свидетелски показания? Дори не се замислям дали полицаи са способни да използват електрошокова палка върху дете, познавам хора, които като деца са били малтретирани от полицията, дори на последните протести срещу Киро от Катуница биха 14-годишни деца, които нямаха и 40-50 килограма, а куките бяха екипирани като за гражданска война.
Петте безбандеролни кутии има ли смисъл да коментирам – “перфектна” акция на ГДБОП, само че има един малък проблем – притежанието на безбандеролни цигари не е престъпление – можеш да си ги купиш от всеки безмитен магазин или да си ги внесеш от друга държава. По спомен бяха по 2 кутии на човек, а въпреосното семейство са поне трима души.
Сигурен съм, че арестът има общо с групата “Аз няма да гласувам за ГЕРБ и Бойко Борисов”, колкото намерените наркотици у агитката на “Левски”, които няколко седмици по-рано бяха си позволили да освиркат ББ.
Естествено, у нас цари свобода на словото – “България изпадна с десет места в световната класация за свобода на медиите на „Репортери без граници“ от 70-то на 80-то място през 2011-2012 г.”(През 2008-а сме на 59-то). За справка – Унгария е на 40-то, след като бе приет специален закон за медиите. Т.е ние сме един вид 2 пъти по-зле от тях. Не че ми странно това с медиите – вече гледам само новини и то по телевизии, които не са толкова зле. Напоследък ми се наложи дори да се върна към четенето на вестници, за да прочета неща, които няма да ги видя по телевизията (основно критика към рязането на лентички).
Въпросът обаче е друг – защо има толкова много заблудени души, които си мислят, че хората всякак се опитват да навредят на куките, опитвайки се да ги злепоставят? Все едно тези полицаи не се справят сами с тази задача (да оставиш човек с белезници да се самоубие сигурно е доста професинално, но, от друга страна, може илюминатите да са виновни, защото искат да свалят от власт Цв.Цв…)