Една седмица бръснене с класическа самобръсначка

Написано на March 19, 2012, в категории: За мен.

Днес стана една седмица, откакто минах на класическа самобръсначка с бръснарско ножче (т.нар. double edge razor).
Причината е проста – напоследък изкарвам точно 4 бръснения с една глава на Mach 3 или еднодневка на същата фирма (Gillette). Опитах с три самобръсначки – 2 за многократна употреба и една еднодневка – на четвъртото бръснене се предадоха двете, а едната още на второто (тя беше Mach 3 Sensitive, та предполагам е очаквано да издържи по-малко).
Като потребител съм силно разочарован от качеството и реших да изпробвам класическото мокро бръснене. Първоначално си купих от “Кауфланд” самобръсначка “Wilkinson Sword Classic” (другаде не намерих от такъв тип), български крем за бръснене и някаква четка, която предполагам е българска или китайска. Легна ми всичко около 13 кинта. В кутията на самобръсначката има кутийка с 5 бръснарски ножчета от същата марка, затова не се наложи да купувам отделно.
Очаквах първото бръснене да е като сцена от евтин китайски филм (имам 4 шева на единия пръст от порязване на консервна кутия преди няколко години и едната бяла стена беше станала цялата в пръски кръв, която излизаше на тласъци). Естествено не очаквах да е толкова брутално, но се бях примирил с идеята да ходя нарязан на работа, целият в лепенки.
Нищо подобно не се случи – бръсненето мина гладко и само на едно място си пуснах леко кръв, като там вината си беше моя – навсякъде пише, че не се натиска, а се ползва тежестта на самобръсначката.
В крайна сметка останах доволен от бръсненето и мисля, че всичките ми нееднократни самобръсначки с глави отиват в историята. Някак 4 лева за 4 бръснения (на Fusion главите са по-скъпи), които извършвам сам, леко не ми се вижда добра цена.
Малка подробност е, че дадох близо 60 лева за Edwin Jagger DE89L (която очаквам да дойде след около седмица), но това се води инвестиция за цял живот, поне съдейки по разните класически самобръсначки на Gillette от 1914-та година, които вървят по над 100 долара втора употреба. Аз лично никога не бих се бръснал с нещо, което е използвано от непознат, но хора всякакви…
Що се отнася до бръснарските ножчета – една кутийка от 5 струва около 1,50 лв. Купих ги от друг голям магазин в Пловдив, та не знам дали някъде не са дори по-евтини. С едно ножче се изкарват близо 4 бръснения, като може и повече, пак си зависи от човека и марката.
Днес смених първото си на петия път, защото исках да пробвам нова марка, не защото се беше захабило и скубеше. Та какво излиза – 30 стотинки срещу 4 лева за 4 бръснения (7,5 стотинки срещу 1 лев на бръснене). Не всичко е пари, но само от тази смяна могат да се спестят допълнително 192,40 лв. на година (52 * 3,70), като се изключи първоначалната инвестиция от около 50-100 лева (има сносни четки по 12 лева и хубави по над 30). Дори с тези разходи се получават 92,40 лева, които може да се използват за нещо друго. Например този месец сменях дистрибуторна капачка, кабели и свещи на колата. Един приятел ми ги купи с отстъпка и ги монтира сам, та платих само частите, които бяха около 75 лева.
Но, както казах по-горе, не всичко е пари – сега ми е забавно и интересно всяко следващо бръснене, защото научавам нови неща и ставам по-добър в техниката си.
И, най-вече, доволен съм, че за пореден път съм си доказал, че маркетинговите компании не правят най-добрите продукти, просто са най-известните. А това, че много хора ползват нещо, не значи, че е най-доброто, а просто най-пробутваното. За пример – колко от вас са чували за “Whiskas” и “Pedigree”? Дори преди няколко месеца в един квартален магазин за кучешка храна, когато ги попитах нямат ли нещо от по-висок клас, те ми предложиха именно “Pedigree”. Напуснах магазина по най-бързия начин.
В действителност има храни като “Orijien”, “Acana”, “Belcando” и предполагам десетки други, които са по-добри за кучето и съдържат в пъти повече месо. Някои дори “прекаляват”, като на теория не слагат месо, негодно за човешка употреба.
Та тези храни са близо 2 пъти по-скъпи за килограм от “Педигри”, обаче определено са по-добри. Просто нямат толкова агресивен маркетинг като масовите, които могат да се намерят във всеки магазин, а тези трябва да обикалям града, търсейки магазин, който ги предлага. Освен това, някак не ми се връзва една и съща фирма да произвежда кучешки, котешки и човешки храни. Името на фирмата е “Mars”, които правят шоколадовите десерти “Snickers”, “Twix”, “Bounty” и “Mars”.

14 Replies to "Една седмица бръснене с класическа самобръсначка"

miteto  on March 21, 2012

Аз много отдавна си реших този проблем с машинка за подстригване. Остава 1-2 милиметра брада, което за мен е повече от перфектно, самото бръснене/подстригване отнема не повече от минута и единствените ми разходи са зареждане на батерията веднъж на 2 месеца рџ™‚

Тиндор  on March 21, 2012

И други мои познати са избрали това решение, но мен нещо не ме радва, а и все още имам пресен спомен от миналата седмица, когато фризьорката ме задра на 2 места по врата с такава машинка и ходех цялата седмица със зачервени области с радиус няколко сантиметра.
Но спор няма, икономично решение е.

---  on March 22, 2012

Още един глас за бръснене с машинка за подстригване. Имам и електрическа на Браун, но за моя тип брада не става, за полу-кьосета електрическа самобръсначка е перфектна. Все пак я ползвам, когато се налага да се бръсна, но знам че се порязвам на определени зони – тогава електрическата е супер, не реже, а бръсне до дъно.
Поздравление за избора на класическа самобръсначка, сигурен съм, че бръсне по-добре и при повече трениране няма да се режеш въобще.
За масовите марки съм съгласен – Колгейт или Блендамед не са най-добрите марки за пасти за зъби например. Аз ползвам Меридол или Хекстрил, които ги има само в аптеките. Същото се отнася и за четките за зъби, както и за какво ли още не. Просто тези с агресивния маркетинг отделят пари именно за него и си продават марката. Кока-кола е прекрасен пример за това.
Радвам се, че реши пак да пишеш в блога.
Поздрави от Белгия!

Тиндор  on March 23, 2012

Привет,
Може след известно време и аз да се пробвам с машинка за подстригване, но все още имам мерак за класическото бръснене, а и очаквам новата ми самобръсначка да дойде до няколко дни, така че сигурно няма да е в близкия месец, че планирам да си упражнявам техниката.

Що се отнася до пастите – не подозирах за съществуването нито на “Меридол”, нито на “Хекстрил”. Ще проверя дали ги има в нашата аптека. Особено “Меридол”, за който видях, че има разновидност за кървящи венци.

По темата за маркетинга – толкова много продукти и марки не заслужават пазарния дял, който имат, та чак се ядосвам на хората, които спомагат за пазарното надмощие на въпросните. Едно време, когато не е имало достъпна информация, може изборът да се е правел само по марка, но се чудя защо и днес е така. Макар за БГ да имам предположение – известната марка е престижна за притежаване. Как Пешо ще пие “Кока-кола”, а аз “Пепси”, че да не съм по-малко “гъзар” от него?

За писането в блога – никога не съм планирал да спирам, просто така се получава – 5 дни седмично на работа (често по повече от 8 часа), а в събота и неделя – университет или изпити. Вечерите или чета нещо за работата, или за университета, а в най-добрия случай – нещо за самоусъвършенстване и просто нямам време да пиша. Освен ако не съм адски ядосан – тогава намирам, ама не винаги публикувам, че все пак трябва да се спазва що-годе приличен тон – който иска да чете каруцарски реплики – сигурно ще намери някъде из нета еквивалент на някогашния “Таратор.бг”.

Поздрави и на теб! Да са ти живи и здрави цялото семейство!

Krasimir  on May 12, 2012

Поздравления за избора ти към класическо бръснене ! рџ™‚

Тиндор  on May 12, 2012

Благодаря! рџ™‚

Поздравления и на теб за блога ти – едно от много малкото места, където можеш да научиш нещо за класическото бръснене на български

ChrisX  on January 26, 2013

Благодарности за инфото Тиндор! От известен период от време се колебаех как да продължа неприятната практика с лицевото си обезкосмяване, като колебанието ми беше м/у класическото мокро бръснене и висок клас електрическа самобръсначка (ползвал съм евтин вариянт на philips – болезнено дълготрайно раздразнение по цялото лице т.е. там където съм я използвал)
От близо месец, което за мен се равнява на общо около 4/5 бръснения ползвам класически double edge бръснач и съм изключително доволен. Възнамерявам да се ъпгрейдна на по-нататъшен етап със сериозен бръснач – mercur или нещо от сорта рџ™‚
Още веднъж благодаря за помощта при взимането на решение, поздравления за блога и успех!

tindor  on February 23, 2013

ChrisX,
Радвам се, че съм успял да помогна, накланяйки везните в полза на по-доброто решение (според мен рџ™‚ )

caesar  on January 9, 2014

Tindor, доволен ли си от Edwin Jagger DE89L? Аз се чудя за Muhle R89. Някъде чета, че били идентични, само където Muhle e малко по-скъпа.

Тиндор  on January 9, 2014

Caesar,
Доволен съм определено. И аз съм чел, че са идентични, но нямам опит от първа ръка.
Що се отнася до моята – толков съм доволен, че си я купих втори път рџ™‚
Имаше един инцидент преди около година, когато самобръсначката е паднала от шкафа, ударила се е в мивката, после във ваната и накрая на теракота в банята и един винт по средата се беше скъсал непоправимо.

caesar  on January 9, 2014

Благодаря Тиндор. Откъде я поръча? Отначало гледах в Executive shaving, но видях, че в някакъв орландски магазин http://www.shaving.ie цените са по-добри. Каква четка и сапун ползваш? Чета, че е добре и самобръсначката и особено четката (логично) да са на стойка, за да могат да се отцеждат. За ножчетата чета, че Feather са безспорно добри. Ти с какви имаш опит. Аз засега съм с кауфландския комплект, с който не съм очарован, но е по-добре от скъпоструващата ширпотреба на Жилет.

Тиндор  on January 9, 2014

Поръчах я от http://www.traditionalshaving.co.uk/ , като навремето цената там беше от най-изгодните, които бях видял. Сега нямам идея как са нещата, понеже гледам за другите неща са си вдигнали яко цените. Само един съвет – вземи си такава с релефна дръжка (защото има с изцяло гладка и с релефна). Няколко пъти дръжката ме е спасявала от изпускане на самобръсначката, когато ръката ми е хлъзгава от сапун или крем.
Откъм сапуни имам малко опит – доволен съм от Erasmic. Него си го купих от eBay. За Пловдив, където водата ни е доста твърда, този сапун се справя най-добре.
Имам сапун на Edwin Jagger (сандалово дърво), но той стои някак сух и не предпазва така от порязване както Erasmic.
Четката ми е Balea мисля. От DM е купувана и в един форум за хардуер я хвалеха. По-добра е от свинската ми определено, но не е някаква адската гъзария. В комплекта има пластмасова стойка, та няма нужда да си взимаш стойка. Едно време четката беше 15-ина кинта.
За ножчетата – Feather не съм ползвал, но и аз съм чел само хубави неща за тях. Имам опит с Derby (с такива идва самобръснчката), които са доста добри, но са турски, та за мен не са опция.
Ползвал съм такива на Wilkinson Sword, но те ми идват леко тъпи дори за първо бръснене.
Имаше едни други от Кауфланд (сини), които стават понякога, но често и те са тъпи. Не им помня за съжаление името, но то в Кауфланд няма 1000 вида ножчета.
Ползвал съм ножчета на Жилет и ПолСилвър, които са средна работа. ПолСилвър пак са в завода на Жилет.
Последно си купих едни BIC и останах доволен, но това е само от 3 бръснения с 1 вид сапун, а, както знаеш, има значение и комбинацията, та откъм ножчета поне можеш да експериментираш – достатъчно евтино е рџ™‚

koko  on June 27, 2014

Радвам се, че намирам съмишленици на класическото бръснене, от което по-добро няма – нито като резултат, нито като кеф!
Използвам слант бара на Меркур 37С, просто не мога да опиша как бръсне това чудо. Ножчетата – от интернет по 100 бройки, идват 20-40 ст. парчето според марката

FireSword  on June 17, 2016

За 1 път виждам нещо такова на български. И аз мисля да пробвам с класическото бръснене. Запалих се по едни кикстартер самобръсначки Rockwell но май идват прекалено скъпи. Чудех се мога ли да ползвам гел за бръснене с класическата, какъвто съм ползвал и до сега?