Сайтът за справки на НОИ

Написано на March 23, 2012, в категории: За мен.

Днес ми остана малко свободно време и реших да се позанимая с държавните институции. Започнах с НАП – за около час попълних декларацията си, подписах я и я подадох. Определено може да се направи и за по-кратко време, но аз исках да съм сигурен във всяко поле, а и имах ядове с валидацията на ЕИК на двете фирми, от които декларирам доходи за миналата година.
После имах ядове с подписването на сканираната служебна бележка, но след кратка конфигурация, всичко се оправи и вече съм един съвестен гражданин на Републиката.
Сайтът на НАП може да не е особено интуитивен за обикновен потребител, но е на светлинни години от този на НОИ, на който се предполагаше, че мога да видя справки за това на какви пари ме осигурява работодателят (аз знам, понеже си проверявам вноските за пенсия във фонда онлайн, но все пак друго си е да го пише на 2 места)…

Та отидох на въпросната институция и направих следните снимки на екрана :
На първата страница се въвежда потребителско име и празна?!! парола. Празна е, защото съм се регистрирал преди малко и не са ме питали за такава, а и не са ми изпратили мейл, на който да ми я кажат.
Както и да е, иска ми да променя паролата си. Променям я и изпращам формата – дълго чакане и накрая нищо.
Писва ми и затварям прозореца. Воала – вече съм в “приложението” за справки. За да кажа добра дума за него – навигацията никак не е сложна – имаш само едно меню (един линк т.е.) във фрейма вляво. Вдясно се визуализира изборът ти.
Можеш да си избереш един от три периода (групата с радио бутоните се намира някъде в нищото, но поне е подравнена вляво. Бутоните естествено са центрирани, само дето не е ясно спрямо какво…
Както и да е, информацията е важна. Бих преживял начина на поднасяне, стига да получа каквото търся, но явно днес нямам късмет – при избор на първите 2 периода, получавам съобщение, че няма данни. Добре, може и така да е, все пак бях в училище и университета тогава. Не че 2005-та съм бил работещ, но явно е друг период. Пробвам и с него. Изскачащият диалог е сменен с нещо друго – цял нов прозорец, в който виждам … сивота. Е хайде стига, може животът ми да не е особено интересен, но това сиво ми идва в повече. Затворих сайта и едва ли ще го посетя пак в близките месеци.
А си спомням, че се шумеше в началото на годината, как НОИ вече раздавали номерца, с които можеш да контролираш дали работодателят ти те осигурява на пълна заплата… Лошото е, че стажът ми го няма според тях – близо 5 години работя и в крайна сметка нямам един ден трудов стаж – гаси мързела дето съм бил…
А на всичкото отгоре излиза, че лъжа НАП (за което нося наказателна отговорност), защото декларирам доходи от работа…