За външния дълг, цигарените заготовки и работните места

Написано на July 5, 2012, в категории: За мен.

Преди няколко дни четох за успешната продажба на български дългови ценни книжа при лихва близо 4.5%. За мен това е успех. Макар да не съм привърженик на финансовия министър, не мога да отрека тази заслуга (доколкото е негова, а не на липсата на предлагане на по-качествени ДЦК). Лично аз очаквах купонът по нашите ДЦК да е 6%. Не за друго, ами задават се избори, харчове, не се знае кой ще управлява след това и в какъв формат точно. Все пак, важното е, че постигнахме купонни плащания само на 4.5%.
Днес обаче, радостта ми беше помрачена от поредната неадекватна постъпка на хората от ГЕРБ – забраната за продажба и производство на заготовки за цигари (филтри, хартия и тн.).
Аз съм твърдо “за” забрана на тютюнопушенето навсякъде, но, след като хората искат да се тровят, тогава поне предприемачите могат да печелят от това им желание.
Все пак причината да се ядосам е новината, че пловдивско предприятие, което е инвестирало тази и миналата година над 10 милиона лева в оборудване за производство на цигарени заготовки, ще трябва да спре да ги произвежда в България и ще премести тази част от бизнеса си извън страната ни.
Не знам колко работни места предоставя това предприятие на съгражданите ми, но, в условията на какви ли не кризи, една от най-големите глупости е да накараш инвеститорите от собствената си страна да преместят производството си извън нея.
Естествено от това печелят “Булгартабак”, за които се говори, че са собственост на “Корпоративна търговска банка”, за която бая хора са чували по нещо.
От другата страна се говори, че стоят хора от друга българска банка, но каквото и да е – все пак това предприятие създава работни места в тежка обстановка.
Да видим какво ще кажат от ЕС – не съм запознат, но това ми прилича на нерегламентирана държавна помощ за частно предприятие.
Днес четох и за поредния върнат закон от Конституционния съд. Не че е маловажен, но предпочитам да не се впускам в коментари на неща, за които не съм чел достатъчно. Все пак това е поне третият закон, за който се сещам, който е обявен за противоречащ на Конституцията. С малко търсене в интернет намерих едно число, което ми е много подозрително, но все пак ще го напиша – около 119 закона през този мандат са били върнати досега от КС. Числото ми се струва прекалено голямо, а източникът – съмнителен, но дори да са само 5, аз не се сещам за предишно правителство, което да е имало толкова много проблеми с КС.
А това не ми говори за нищо друго, освен за непознаване на законите от страна на законотворците, от което ми намирисва на некадърност. Лошото е, че същите некадърници ще гледаме и след следващите избори…

Leave a Comment