Лятна отпуска 2012

Написано на August 19, 2012, в категории: За мен.

И тази година не отидох на море, но, да се надяваме догодина най-после ще отида. Тогава вече няма да имам държавни изпити, за които да се готвя. За съжаление материалът за държавния изпит не ми е проблем. Почеркът е това, което ме спъва, защото в текущия ми факултет няма дипломна работа, а само изпит, при това писмено развиване на въпроси. И така, купих си тетрадки по техническо писане и, както си го бях планирал, прекарах отпуската си в писане на буквички. Откарвал съм до 4:30 сутринта в писане на поредния глиф, при това не ми идва отръки.
Първите дни от изминалата седмица се опитвах и да спортувам, но в понеделник болките в глезена си казаха думата и се качих на колело. Там пък възрастта на велосипеда ми изигра лоша шега – степенката се развали и трябваше да намеря гаечен ключ, с който да я сваля, но направих успешно 3 километра каране, когато забелязах, че воланът ми се е изкривил (предполагам от последното падане тази година). Опитах да го оправя сам – не стана, а на майсторите в квартала им нямам доверие – при единия ми падна веригата след негов ремонт, а другият ми сложи степенката преди 2 месеца и тя се развали. Както и да е, нагласих го някак и направих още една обиколка на следващия ден – тогава пък ми се повреди фарът (или динамото). Предполагам е изгоряла крушка, но, нито имам резервна, нито ми се занимава да разглобявам фара с отвертка, за да проверя дали съм прав. И така, за момента колелото ще си поседи още в гаража. А 4 дни тази седмица не съм спортувал изобщо. Може би утре ще отида да побягам, ако глезенът ми е по-добре.
Изминалата седмица беше и много богата на събития, които ме интересуват (а именно справедливостта) – Трайчо Трайков бил в конфликт на интереси заради това, че “…притежава 278 броя акции от емитирани 50 млн. акции от капитала на “Каолин АД”, купени при първоначалното публично предлагане на акции на дружеството на БФБ на 18 април 2007 г. Те съставляват дял от 0.00000556 от капитала на дружеството. Сегашната борсова цена на акциите е приблизително 560 лв. …” (от “Дневник”). Нямаше с какво друго да го очернят, та се излагат с тази глупост. С този процент гласове в общото събрание на акционерите (приблизително равен на 0) сигурно е в конфликт на интереси. А дали ще вземе дивиденти повече от 560 лева за концесията? Едва ли…
Другото събитие беше молбата за политическо убежище на Асандж. Той го получи, но, вечерта преди решението на Еквадор, британското външно министерство е изпратило писмо, припомняйки на Еквадор за един закон, приет след убийството на Ивон Флечър, според който могат да отнемат временно статута на посолството, да влезе полицията, да арестува Асандж и после това да продължи да си бъде посолство. За България (а и за другите държави от Европа, за които съм запознат) местното законодателство има по-малка сила от ратифицираната международна спогодба, каквато се явява Женевската конвенция. Та би трябвало този закон да не е валиден. Но никой не знае, защото не е тестван в съда все още. Вероятно няма и да бъде скоро, защото, ако Великобритания направи тази глупост, ще даде право на Еквадор да направи същото с тяхното посолство, а и после лош пример на държавите по света да въведат подобно законодателство – това би било краят на Женевската конвенция. Организацията на независимите държави от Америка задължи външните министри да се срещнат и да обсъдят въпроса. Гласуването беше 23 срещу 3, като САЩ, Канада и май Панама бяха против. Има и още 2 организации от Латинска Америка, които излязоха със становище по въпроса, подкрепяйки Еквадор, които се осмелиха да направят нещо, което по-големи държави от тях не биха направили – казаха на Великобритания, че Еквадор не е колония и колониалните времена са в миналото.
Третото събитие бе делото срещу Pussy Riot. И тук, благодарение на хора, а не на “професионални” журналисти станахме свидетели на живо на четенето на присъдата. На RT.com дори имаше английски дублаж. 2 години за политическо изказване срещу Путин… На това му се вика свобода на словото. Формално тези 2 години са за хулиганство, защото посетителите на църквата се чувствали обидени и не приемат извиненията на групата, но 2 години за “непристойно поведение” в църква?! Междувременно на протест арестуваха и Гари Каспаров, като ще му повдигат обвинения за нападение над полицай. Дали това не се наказва с поне 3 години затвор – все пак е пострадал служител на реда?!
Тези събития ме карат да се замисля – демокрацията на изток я няма, на запад – също, у нас – медиите се самоцензурират, та какво, всички ли отиваме към тоталитаризъм, само че по различни пътища?

Leave a Comment