Пазете се от финансовите пирамиди

Написано на December 17, 2012, в категории: За мен.

Онзи ден, докато обядвах във “Веда хаус”, дочух разговора на две момчета от съседната маса. Предполагам бяха на над 18, но на не повече от 20 години. Едното обясняваше на другото към каква фирма се е присъединило, закупувайки си карта от 30 лева. Ще се въздържа да спомена името на пирамидата, защото момчетата не я споменаха, но имам известни подозрения коя е тя.
Та идеята е следната – купуваш си карта и ползваш отстъпка от дадени обекти. Дотук нищо кой знае какво. Щом те влече да си даваш парите за глупости с илюзията, че печелиш, когато всъщност губиш, ако не друго, то поне времето си да ходиш до конкретен обект за мижавата отстъпка, твой си проблем.
Освен картите, фирмата предоставя и доход, ако вкараш в схемата твои познати. Те също трябва да си купят карти и след това ти получаваш процент от тях.
За по-големите оптимисти, фирмата предлага да си закупиш бизнес център, като сумите, които можеш да дадеш стават четирицифрени. Доколкото разбрах, пирамидалната структура работи и тук на същия принцип.
Според момчетата, това е бъдещето, революционна идея, измислена от математически гений… фирмите се избиват да участват в програмата с отстъпки, а даже пирамидалната структура отказва на някои, които са се отказали от нея преди, но сега искат да се върнат… Ако ви се струва, че сте го слушали и преди – така е. Вероятно на някоя презентация на подобна фирма.
Крайните ефекти предполагам са ясни – забогатяват малцина за сметка на другите, а по-нормалните хора губят приятели и познати, защото доверието в тях рухва.
От други източници знам, че въпросната пирамида организира безплатни презентации, на които обясняват колко са велики по специфичния за това начин, изглеждайки преуспели и меко казано изкривявайки информацията, която поднасят. Повечето участници в структурата уж карали някакви служебни БМВ-та, а в последствие се оказва, че наистина има такива, но са лизингови и само първата вноска се покрива от пирамидалната структура.
Не помня бума на пирамидите (бях малък), но си спомням какви бяха времената – тежки. Сега икономически нещата не са много по-добри за хората с ниски доходи и те, от алчност, необразованост и отчаяние, са склонни да повярват на всичко, което им се каже, стига да могат да спечелят от него.

Пиша това тук от гузна съвест – не исках да се намесвам в разговора на момчетата, защото парите са си техни, а и как бих изглеждал – един непознат, който им дава финансови съвети. Сигурен съм, че нямаше да ме послушат, но поне хората, които четете това, ако ви налазят компании с подобни бизнес идеи – имайте едно наум. Ако ви предлагат пари, за да не правите нищо – сравнете доходността с депозит например – там пак не правите нищо, но имате гаранция до 100 хиляди евро. Ако е в пъти по-голяма – има нещо гнило. Няма да навлизам в подробности, но, като цяло. за по-висока доходност почти винаги се поема по-висок риск. Не мислете, че вие сте избраният човек, който да научи първи тайната на богатството – никой не мисли за вас и вашето финансово благосъстояние. Това си е единствено ваша задача.