Петък, събота и неделя след Новата година по календара на маите

Написано на December 24, 2012, в категории: За мен.

Този петък (21.12.2012) светът трябваше да свърши за пореден път. Естествено това не се случи и се поздравихме с нова година/епоха по календара на маите.
Това си беше повод за празнуване и вечерта отидохме трима души в един коктейл бар, а след това двама тръгнахме към “Сенса”. Можеше да сме малко повече, но петък беше денят на фирмените партита.
В “Сенса” нямаше места. Дори на бара горе беше пълно с резервации, но намерихме един ъгъл да се сместим и си изкарахме нелоша вечер.
В събота ставането ми беше леко сложно заради коктейлите от предната вечер, но за два часа се съвзех и тръгнахме със сестра ми към Мол “Галерия”, за да си купим разтвор за контактни лещи и разни хранителни стоки.
По пътя видяхме адското задръстване и коли навсякъде, та решихме да отидем в “Кауфланд”. В бързината избрахме по-новия (онзи на “Цариградско шосе”). Вътре беше пълно и хората от малцинството не бяха никак малко.
На излизане сестра ми забеляза, че й липсва телефонът и тогава започна “забавната” част. Върнахме се. Охраната първоначално ни “отсвири”, но, след разговор със служителката на бюро “информация”, решиха да ни придружат по маршрута, по който сме минали и да проверят камерите впоследствие. Взеха телефонен номер и казаха, че едва ли ще се обадят на същия ден. Аз предполагам, че няма да се обадят изобщо… Както и да е, за мен този телефон няма да се върне повече, но все пак на сестра ми й беше кофти, защото това е моят стар телефон с “Андроид” и реши да пусне жалба, за да го издири полицията. Не знаехме в кое РПУ да отидем, затова отидохме в нашето по адрес. Там ни казаха, че сме за тях вероятно, но дежурният бил на тежък случай и ще се прибере по-късно да минем същата вечер или утре. Използвахме времето да отидем да опитаме да блокираме картата на сестра ми. В “Била” ни казаха, че могат да я блокират, като преиздадат нова и като разбраха, че е на предплатена програма, започна зарибяването – ако била под 25 – еди каква си програма, ако такова – това, ако онакова – другото. Сестра ми ги скастри и си тръгнахме. Решихме, че ще звъни на оператор. Процедурата отне 30-40 минути, през 20-25 от които нямаше оператор на телефона. Всички бяха заети…
Днес (неделя) станахме към 10 и отидохме в РПУ-то. Дежурният беше там и ни каза, че може да ни приеме сигнала, но ще трябва да го препрати към РПУ-то в “Изгрев”, защото местопрестъплението (“Кауфланд”) било там. С колата не ми беше особено лесно да намеря полицейското управление, като трябваше да ползвам навигационен софтуер и питане, но в крайна сметка го намерихме.
Отидохме там и разбрахме, че “Кауфланд” е от другата страна на “Цариградско” и следователно не е в техния район, а трябваше да отидем в “Тракия”.
Естествено, това и направихме, но пак имаше ядове – и тук дежурният беше излязъл за някакъв случай и трябваше да се върнем след 2 часа. Така и направихме.
Като се върнахме, пак трябваше да почакаме още 30-ина минути, но този път дежурният ни прие и сестра ми най-после написа показанията си, след като приложихме копие от договора за лизинг на телефона, където можеше да се види IMEI-а.
Сега остава да почакаме няколко месеца, както ни обясниха приятели и полицаи – процедурата отнема поне 3 месеца. А предполагам след това ще ми е още по-забавно, защото договорът за лизинг е на името на бившия ми работодател, след което е прехвърлен на мое име, за което нямам документ, освен нов договор, в който не пише за прехвърлянето директно, но пък имам разпечатка от фактура, където ми е таксувана лизинговата вноска… Та да го намерят телефона и да видим какво ще стане…

Освен стандартните поуки за циганския етнос и пазенето на багажа покрай празниците, мисля че има и нещо по-важно – ако станете жертва на престъпление – отидете в РПУ-то, което отговаря за това място.
И още един съвет – ако ви обират в Пловдив – гледайте да е в дясната част на Главната (по посока Римския стадион), че за там отговаря РПУ-то до църквата “Света Петка”. За лявата отговаря другото, което не съм сигурен къде е, но май е до “Данаил Николаев”.

Весели празници на всички, които празнуват!