1 седмица море и само половин килограм отгоре

Написано на August 12, 2013, в категории: За мен.

След като в събота се върнах от морето, днес един колега ме пита колко съм качил в следствие на развалената ми диета. Казах му, че ще се претегля на фитнеса по-късно и останах много учуден от резултата – 65 кг.
Преди да замина за морето бях 64.5. Разликата в килограмите е малка, но пък тази в начина на хранене – огромна.
През 7-те дни на морето ядох пица поне по веднъж на ден, а често и по два пъти. Гадна, мазна пица с кашкавал, каквато ми липсваше в режима на хранене от доста време. Допълнително изядох и 2-3 шоколада, като пиех и алкохол почти всяка вечер, а често си вземах и пърленка с кашкавал.
Наистина ми е странно защо съм качил само половин килограм, но се опитвам да го обясня с другата част от режима ми на хранене – пиех си протеините по 2 пъти на ден, закусвах с мюсли, пиех обезмаслено мляко и ядях ябълки.
Според колегата, който ме пита за килограмите, това е нормално, но на мен ми се струва странно и се чудя как се е получило.
Биологията и химията не са ми любимите науки, но знам покрай фитнеса, че с високопротеинова диета се свалят килограми, и все пак съм взимал 40 грама протеин на ден общо и доста повече мазнини и въглехидрати, а движението ми не е било кой знае какво – плуване и малко ходене пеш, което определено е по-малко от редовния ми режим в Пловдив, който се състои от фитнес и каране на колело, та ми е странно. И най-вече си задавам въпроса – струва ли си да ям определен брой храни, които се броят на пръстите на двете ми ръце, след като явно с малко повече спорт бих могъл да си ям готовите боклуци от магазина (например киселото мляко с плодове, в което има 40 грама захар на кофичка), а не да си ги приготвям сам.
За съжаление, макар да не мога да се аргументирам, подозирам, че продължително време на диета като тази от морето ще се отрази доста зле и няма да имам желаните плочки. Просто не може да е толкова лесно, за ми е гадно, не за друго рџ™‚
Само едно последно сравнение – през 2010-та (когато бях последно на море), след 1 седмица почивка бях станал 70 килограма (с 5 повече от тогавашните ми 65), което за мен е обяснимо, но не мога да си обясня защо не качих повече това лято. Може би този пост ще послужи на някой, който иска да поддържа фигура – вероятно ключът към успеха се крие в протеините, ябълките, мюслито и обезмасленото мляко.
Не знам, струва ми се странно да е само в това, но просто не мога да си го обясня по друг начин.