Малко свободно време и … електроника

Написано на August 16, 2013, в категории: За мен.

Във вторник, след като тази седмица съм в отпуск и имах свободно време, сърфирайки в мрежата, попаднах на arduino платка. И си помислих колко би било хубаво да си взема такава и да си направя сам някои елементарни неща (като термометър с LED дисплей или двоичен часовник), но проблемът е, че никога не съм се занимавал с електроника – още като хлапе не ме привличаха тези неща, а после така си и остана.
Сега реших да видя какво съм изпуснал и си свалих книжка от интернет за американци. Бих си купил книжка на български, понеже определено има разлика в терминологията, но, когато бях сигурно втори клас, един семеен приятел ми даде книга за въведение в електрониката. Прочетох сигурно 10 страници, преди да се откажа окончателно. Просто материята беше суха, а предполагам и подходът – неподходящ за хлапе.
Та предимството на книжката, която си намерих на английски, е това, че е писана за американци и определено има подход. Най-много ми харесва това, че има и деструктивен елемент – казват ти да купиш бушони, които изгаряш, за да видиш какво ще стане, как ще се прекъсне веригата. Казват ти да свържеш батерия накъсо, за да се нагрее и тн. Любимото ми беше, когато трябваше да се купят 2 потенциометъра и в книжката после пишеше, че са 2, за да може да отворя единия и после, след като не мога да го сглобя обратно, да ползвам другия рџ™‚
Та засега се занимавам с елементарни неща – свързвам компоненти по картинка, а от вчера и по диаграми, като чета обяснението защо това работи еди как си. Понякога не ми се получава и “дебъгвам”. Често се оказва грешна част, която съм купил. Например така и не успях да стопя бушона, защото той беше за 32 волта, а аз пусках само 6.
Снощи пък имах проблем с едно бутонче – купил съм грешната част и хем не мога да я навра в дъската ми с компоненти (breadboard не знам как се “превежда” на български), хем тя е с 4 крачета, вместо с 2 и още не съм открил начин да преодолея този проблем – уж намерих кои 2 крачета ми трябват, но пак не се получава.
Снощи пък се чудя защо 2 диода не светят едновременно, а се оказа, че съм сложил прекалено голям резистор…
Изобщо, забавно е рџ™‚
Не е толкова забавно пазаруването на компоненти, или поне във “Викиват”,но те, доколкото знам, са най-заредени.
Бях 2 пъти там и двата пъти се наложи да посетя и двата им магазина, като пропуснах само 3 щанда общо.
Да, вярно, търсех клещи, кондензатори, резистори, потенциометри, щипки, релета, кабели, токоизправител, бутончета, говорителчета, диоди, дъска за компоненти и какво ли още не, но все пак 1 час на посещение…
Продавачите нямат вина в общи линии – те помагат доколкото могат, но аз знам само информацията, която им казвам, а термините се различават и съответно те не разбират какво искам и ме питат нещо, което аз не разбирам, та е забавно рџ™‚ .
Все пак процедурата може да се оптимизира като те питат на 1 щанд какво искаш и, след като не ти го дават на момента, а трябва да платиш на каса, за да се върнеш с касова бележка и да си го вземеш, то може отново на едно място да си ги взимаш, а не на 10.
Та така, все още не съм зарязал електрониката, макар да имам ядове и, след като тази седмица се чувствам доста уморен физически, откривам, че след сглобяване на схеми си почивам психически, а и научавам нови неща. Пък скоро се надявам да се науча да боравя и с поялник рџ™‚