Промяна в плановете

Написано на January 22, 2015, в категории: За мен.

Този понеделник видях един ред в екселски файл, който изглежда ще промени плановете и очакванията ми за поне година напред. Редът е най-просто разпределение по проект, но с платформа, която не искам да работя и съм го казвал на шефовете. Не просто съм го казвал, а думите ми са били нещо в стил “ако ме сложиш на Demandware, това е най-лесният начин да ме накараш да напусна”. Е, не знам поради каква причина, следващият ми проект след 2 месеца ще е точно с тази платформа, с която съм работил преди време и не искам да си спомням нищо, свързано с нея.
Проведох серия от разговори и ми се каза, че нямам голям избор – ще трябва да поработя 3 месеца с тази платформа. Естествено веднага се поинтересувах за фирми, в които да отида, където няма да ми се наложи да се докосвам до Demandware. Готов съм дори да отида да работя за значително по-малка заплата (да кажем с 25% по-малко), но не и с платформата.
Все още не съм получил финален отговор и не знам какво ще става, но се подготвям за най-лошият резултат – напускам фирмата и зачертавам плановете ми за кариерно развитие. Очакваше се да стана софтуерен архитект скоро (младши ест.), да отида на курсове в Германия и да се сертифицирам като програмист, но, както изглежда, най-вероятно няма да се случи. Или поне не тук и ще трябва да започна отначало – нещо, с което имам опит – кога съм започвал като ръководител на екип, кога като редови програмист, но винаги убеден, че аз знам какво искам. В случая пак е така – знам, че не искам Demandware, каквото и да ми струва. Дори това да значи, че ще трябва да сменя компанията. Е, за 7 години съм минал през 4 фирми, някак знам как се прави рџ™‚
Все още съм афектиран от този ред в ексела и днес преди работа гледах хората по пътя и си мислех – как по дяволите се очаква да планираме успешно, като един малък ред може да промени живота ти значително? Как ще вземеш кредит за мечтания апартамент, ако този ред може да се появи всеки ден? Има ли смисъл изобщо да плануваме, след като очевидно нещата не се получават винаги? Дори такива, прости, които зависят от няколко елемента. А какво остава за по-сложните? И какво, не следва ли от това, че планирането е просто едно пожелателно мислене – “искам да ми се случи това до еди кога си”?