Archive for August, 2011

Последен ден от отпуската

Posted on August 21, 2011, under За мен.

За съжаление от утре съм на работа, а така не ми се ходи… Някак адски бързо отлетяха 2-те седмици отпуска, която си бях взел. Причина да не ги усетя е и предполагам една задача от интеврю за външна фирма, където трябваше да се напише паяк/парсер, който чете УРЛ-та от пропърти файл и търси линкове. Вътрешните линкове ги обхожда навътре, а външните – само ги записва (и така за всеки линк, като аз сложих дълбочина 5). Задачата не е сложна сама по себе си. Сложно е ограничението – имаш един час да го направиш. И все пак всички се справихме със задачата, само че на мен стресът ми дойде малко в повече, комбиниран с другия проект, където 3 дни се настройва средата (там не е за разправяне – всички е конфигурации и съвсем малко програмиране)…
Както и да е, взех си отпуската и още първия ден реших да се позанимая с банки – да си закрия едната дебитна карта в “Райфайзенбанк”, че мразя да ме правят на идиот – вкарват нова месечна такса, но на сайта пише, че имаш нова услуга, а не промяна в таксата. След няколко психоатаки и съответно отговор от моя страна, сметката ми бе закрита (уж трябваше да я закрият още преди близо месец и да ми прехвърлят парите в друга банка, но не би – трябваше да им прочета някои клаузи от техните общи условия). След банката се засякох с бивши колеги от “Кодар” и отидохме да обядваме заедно, а после се прибрах вкъщи да почета.
Първата седмица правих основно това – четене на фентъзи книжки и спане, като гледах да си наваксам пропуснатите уикенди, когато трябваше да ставам за университета.
Втората седмица от отпуската ми беше също горе-долу така, само дето във вторник се видях с Мечката и Дани, а в сряда отидох на плаж (вероятно ще ми е единственият тази година). В четвъртък реших, че ще спра със сериозното (повече от 5-6 часа на ден) четене за няколко дни, че да ми починат очите и сега почивам като не правя нищо рџ™‚
Само в петък вечер бях в “Сенса”. И все пак ми се струва, че не успях да си отспя. Нищо, може би около Нова година ще имам този шанс (едва ли, но знае ли се).

Българо-английски и английско-български речници в Stardict формат

Posted on August 20, 2011, under За мен.

От известно време използвам телефона си, за да чета книги на него. Досега по-голяма част от нещата бяха или на български, или на английски, но с термини, които разбирам (главно в областта на информатиката). Преди 2 дни реших да си сваля “Обща теория на заетостта лихвата и парите” на Джон Кейнс (би трябвало авторските ѝ права да са изтекли), но установих, че бая от думите, които знам, имат различен икономически смисъл. Затова се наложи да си сваля речник за телефона. Избрах ColorDict Dictionary Translate, защото се интегрира чудесно с FBReader, който ползвам за четене на книги. Самата програма поддържа Google translate, търсене в Wikipedia и допълнително могат да се инсталират речници в Stardict формат. Успях да намеря английски тълковен речник и това ми стига на пръв поглед, но защо да не ползвам и английско-български? Или дори обратното, ако някога ми се наложи – българо-английски?
Спомних си, че преди време проектът BGOffice беше създал такива речници. За съжаление трудно ги открих. Има стари линкове към сайта на stardict в SF, но той е бил изтрит по някое време и заедно с това и всички речници. С малко повече зор открих и линк, където човек обясняваше как да се ползват тези речници в Ubuntu. За щастие там имаше освен линк към оригиналния сайт, на който вече ги няма речниците, и към услуга за споделяте на файлове, където тези файлове бързо изчезват. Успях да ги сваля и ги качих на моя хостинг. Надявам се, че ще са от помощ на някого.
Хубавото е, че Stardict е формат, който се поддържа от множество програми за превод, така че речниците могат да се ползват не само на Андроид.

Ето и самите линкове :
http://geekbg.net/Stardict%20files/stardict-bgoffice_bul-eng-2.4.2.tar.bz2
http://geekbg.net/Stardict%20files/stardict-bgoffice_eng-bul-2.4.2.tar.bz2

В случай, че искате да ползвате речниците с ColorDict, препоръчвам да свалите следващите 2 архива и да ги разархивирате директно в директорията dictdata на SD картата.
http://geekbg.net/Stardict%20files/bgoffice_bul-eng.dict.Android.zip
http://geekbg.net/Stardict%20files/bgoffice_eng-bul.dict.Android.zip

Съдейки от този линк, речниците се разпространяват под GPL лиценз. За съжаление в тези архиви няма информация за авторите или лиценза, но, ако някой от екипа на БГОфис има оригиналните файлове, с удоволствие ще ги добавя и тях.