Честит празник !

Написано на February 2, 2006, в категории: За мен.

Днес е втори февруари – празникът на истинските мъже, а не на тези, които си падат по тях. Сега сигурно си мислите “какви ли ги бълнува тоя” и наистина, малко хора знаят защо Петльовден е наш празник, затова и смятам да разкажа накратко, така че, когато някой ме попита, аз да му дам само линка :
Всички знаем за кръвния данък наложен ни от турците по време на робството. Могат да му се дадат много имена, но смисълът е същият – взимат момчета и ги потурчват. Всяка къща, от която е взето дете, се бележела с кръв на петел (специфичен символ вероятно), така че да не мине втора група да вземе още едно дете от същото семейство.
Нашите майки, обаче, се сетили какво да направят, за да избегнат загубата на децата си – сами заколвали петел и мажели вратите на къщата, така че турците да мислят, че вече е взето момче от там.
Планът явно е бил добър, след като на Петльовден момчетата играели и хоро след като турците си тръгнели, ако не е бил сполучлив, нямаше да има кой да го играе.
Това е в общи линии легендата, не знам колко достоверна е, но педалите нямат дори и такава. А и тази никак не е лоша де – дава ни 2 повода за празнуване – веднъж, защото сме мъже и втори път, защото колкото и да са ни тъпкали през робството, пак сме били изобретателни.

2 Replies to "Честит празник !"

Блогът на Тиндор » Blog Archive » Честит Петльовден  on February 3, 2008

[…] с меки китки, тънки гласчета и какви ли не други отклонения, Защо днес да е празник на мъжете? Ами тук можете да разбере защо. Празникът си е наш (е, на всеки, който иска да го празнува) и ако ние не си […]

Блогът на Тиндор » Честит празник!  on February 1, 2009

[…] няколко часа ще е втори февруари – Петльовден по стар стил. Тук съм обяснил на кратко за този празник, а тук е написано по-добре и подробно. Моят линк го давам […]