“Прекрасният “уиндоус”

Написано на August 20, 2007, в категории: За мен, Компютри.

Днес за пореден път имах шанса да се насладя на тази “операционна система”, която за без пари не бих ползвал, а какво остава да плащам за това си “удоволствие”.
За съжаление не правя аз избора за ОС на работата, така че мога само да си плюя по
“уиндоуса”.
Ето за какво става въпрос – правя проект с maven (нещо като джаварския еквивалент на gnu make). Често ми се налага да правя mvn clean, последван от mvn install.
Същевременно помагам на една колежка, та ми се наложи да отворя вече пакетирана уеб услуга. Отивам на обяд, а след това се връщам над проекта си.
Mvn clean… дава грешка – не може да изтрие дадена директория. Опитвам ръчно – не – директорията се ползва от някое приложение, нищо че е празна. Търси приложение, което да я ползва. Отварям и затварям средата за разработка. Затварям отворени файлове… затворих си 2/3 от отворените прозорци (а аз отварям доста), накрая видях защо не мога да го изтрия – отворил съм архив, който съм изтрил, но интересно защо архивът е заключил директорията, а не самия файл, който изтрих без проблем.
Друга “прекрасна” черта е случайното подсветване на отворен прозорец – отворил си 2-3 скайп прозореца, също толкова ICQ. Не разговаряш с повечето хора, но естествено не си затворил прозореца. И, изведнъж получаваш подсветване, щракваш в системния панел, а се оказва, че никой не ти е писал. Малко по-късно се случва подобно, но с отворен прозорец на Windows Exploder, а после пак с програми за обмяна на съобщения, че дори и Eclipse-а.
Явно от М$ са се погрижили хората да не заспиват, или да умират от скука – често подсветване определено те кара да мърдаш мишката.
И така, някой друг път ще споделя още “прекрасни функции” на тази “операционна система” за потребители. Даже мога да разкажа 2 случки за “незабиващия” Виста, само да питам колегата как се постига и дали не е на случаен принцип.

2 Replies to "“Прекрасният “уиндоус”"

Митето  on August 20, 2007

Ех значи … аз ли да ти казвам – това е feature, не bug рџ™‚

Тиндор  on August 20, 2007

Дам, а колко ли други такива feature-и има? рџ™‚