Правителство на туризма

Написано на September 14, 2007, в категории: За мен, Компютри.

Днес “нашите” избраници са гласували закон, с който се разрешават нощните преходи. Сякаш забравиха случая с децата и река Лим. Болно ми е, че парите пак се наложиха над всичко, дори над безопасността на децата.
Станахме държава на туризма – с изборен турзъм идва правителство на власт, туризмът е национален приоритет, туризмът е с ДДС 6%, а този данък за книги и учебници е 20%.
Значи държавата може да се облагодетелства от бедни ученици и студенти, а не може от разни богаташчета, тръгнали из хотелите по “Слънчев бряг” и “Златни пясъци” да дадат някой лев отгоре. Глупаво е да даваш левче на всеки 5, които с труд ти или вашите отделяте, за да си купиш поредния глупав учебник, който е напечатан за обем, за нищо друго – и аз бях ученик скоро, помня го.
Спомням си как в 8-ми клас дадох 120 лева за комплекта учебници по английски и помагала. Тогава нямаше ДДС и пак сумата не беше малка, а сега … горките ученици… но така е, какво са 120 лева, може би нощувка в някой не толкова луксозен хотел….

3 Replies to "Правителство на туризма"

Malaisa  on September 18, 2007

Именно заради тези т.нар “бедни ученици и студенти” се правят тези нощни преходи. Пътувайки през нощта, се спестява първо време, второ пари за нощувка, трето куп други глупости, които няма да обяснявам сега. Така се предлагат пакети, които са доста по-достъпни за обикновенния българин. За богаташчетата е ясно, че не им е проблем да си платят 100-200 лв отгоре, за да нямат нощни преходи. Аз лично бих предпочела, ако трябва да минавам дълъг път, да е през нощта. По-лесно ми е да пътувам спейки. Едва ли някой е забравил случая с децата и река Лим, и едва ли някой ще го забрави, но нека не забравяме и обстоятелствата – а именно автобус в неизправност съчетан с кофти пътища. При тези обстоятелства, нещастие може да се случи и през деня. Независимо дали преходите са дневни или нощни, винаги се осигуряват по двама шофьори, така че единия може да почива през определен интервал.
Не туризмът е виновен в случая. Е, вярно, друг е въпроса, че не бих си пратила детето да се гърчи да спи по седалки на автобуси, но няма да изброявам и предимствата на нощните преходи (ако НЕ става въпрос за деца под 12-13-14-годишна възраст). И нека преди да съдим туризма, да погледнем пътищата навън, както и хората, които не си вършат работата.
А после нека всеки сам решава за себе си, дали да пътува през нощта или през деня..

Тиндор  on September 19, 2007

Ако катастрофата бе станала през деня, спасените щяха да са поне с един повече, защото щеше да има видимост, а вероятно и още хора, които да помогнат.
Що се отнася до нощните преходи и евтините екскурзии – аз лично бих предпочел качественото, а и защо трябва да е евтино ? Защо трябва всеки да пътува ? Аз не съм ходил никъде на бала си и не ми е по-зле от това. Парите ми отидоха в местната икономика, а не нахраних децата на Хасан.

Malaisa  on September 19, 2007

Въпросът не е колко щяха да са жертвите и колко спасените, а защо се е допуснала техническа неизправнос? А кой щеше да им е виновен ако катастрофата беше станала през деня? Пак ли туризмът и тур-операторите?
А колкото до екскурзиите, защо трябва да са евтини.. ами не е ли ясен отговора – за да бъдат по-достъпни за всеки. Ясно е че качеството и сигурността са преди всичко, но има неща, които не могат да се предвидят. Това можеше да се случи и по път към вкъщи.
Иначе, всеки има право на избор дали да пътува или не. А колкото до това че парите ти са отишли в местната икономика .. си доста далеч от истината. Кой знае за каква прищявка на чалгарката Мария са отишли .. (дано не се лъжа че сте били в Марица).