Колко е трудно зает човек да си извади електронен подпис

Написано на May 29, 2011, в категории: За мен.

На 15-ти май ми изтече давността на електронния подпис. Можех да го подновя 10 дни преди това, но бях зает с други неща и така и си мина срокът. Ако знаех какво ще последва, гарантирано бих отделил 15-ина минути да го подновя…
Та електронният ми подпис досега ми е послужил само на 2 места – да ползвам онлайн банкирането на ЦКБ (“Централна Кооперативна Банка”) и веднъж си проверих местните данъци към община Пловдив. С това се изчерпва полезността му за мен (и не поради нежелание да го ползвам другаде, просто няма къде – финансовите институции все още искат да се ходи на място за основните неща).
Бях решил навремето да сменям банката заради тъпото онлайн банкиране, което задължително изисква електронен подпис и съответно каква ми е ползата от него, ако мога да го достъпвам само от вкъщи. А да си нося електронния подпис навсякъде с мен е глупост. Както и да е, не смених банката, защото не намерих подходяща, която да дава добра лихва по картова сметка, която същевременно да може да се ползва и като разплащателна. При ЦКБ разходите за УЕП се избиват за няколко месеца от лихви, докато в “Райфайзен” например няма нужда от електронен подпис, ама не съм виждал лихва над 50 ст. на месец, а от юни започват да взимат и по един лев месец. Аз ли работя за банката или тя за мен?
Та на въпроса е електронния подпис – единственото време, когато мога да отида е събота и то рано сутринта. Отидох на 14-ти май да се опитам да подновя удостоверението си – върнаха ме, трябвало да отида в делничен ден. Ама си личеше, че на човека не му се занимава. Добре, реших че иска да ме разкара по-бързо и планирах да отида следващата седмица. Друг човек – същата история. Този път ми обясниха причината – операцията по подновяване на универсален електронен подпис била трудоемка и отнемала много време и в събота, понеже е един човек в банката (освен охраната и касиерката), подновяването не можело да се осъществи, защото хората щели да чакат. Обърнах се – нямаше никой зад мен (имам навика да съм там преди да отворят вратите, за да съм от първите). Жената видя накъде гледам и каза “то сега няма никой, ама по принцип може да има и да не чакат”. Предложи ми един вид услуга – да си докарам четеца, смарткартата и да си дам ПИН-а, пък те в делничен ден щели да ми качат удостоверението и аз следващата събота да мина да си го взема. Честно казано бях толкова изнервен, че ако носих нужните неща щях да се навия – майната ѝ на сигурността в случая. Както и да е, не ги носих и си тръгнах. Но афектиран написах писмо на “Инфонотари” да свалят информацията от сайта си, защото там изрично пишеше 2 места, където можеш да си изкараш електронен подпис в събота. Те взеха, че отговориха, че ще проверят ситуацията. Както и да е, опитах да отида на второто място от сайта, като погледнах в “Google Maps” къде би трябвало да е – офис на “Първа Инвестиционна Банка” някъде на булевард “Марица”. Видях мястото, прецених как да стигна дотам и потърсих офиса – не видях нито табела, нито офис. Е, добре, реших да мина от другата страна на реката и да погледна – същата работа – не намерих офиса на банката, което естествено не значи, че не е бил там, а просто че е труден за намиране, когато караш кола и едновременно с това се опитваш да го откриеш.
Добре, реших тази седмица да отида до ЦКБ отново, така или иначе трябваше да закривам и сметка в “Райфайзен”. А тази събота беше работен ден, т.е цялата банката трябваше да работи и да се намери все един кадърен човек… Да, ама не – повъртях се из центъра, направих 3 обиколки в търсене на място за паркиране (дори на платени паркинги огледах). На третия път видях, че се освобождава място на един паркинг и се запътих натам. 3 лева на час (3 пъти по-скъпо от тези на “Общинска охрана”), ама какво да се прави – електронният подпис ми е по-ценен. Зарадван отидох до банката и там ме посрещна охраната – нямали ток и още няколко часа нямало да има, затова банката не работеше… Много се ядосах. Опитах да премисля алтернативите – къде мога да си извадя електронен подпис и отговорът беше никъде – има само 2 места, които работят в събота. Останалите щяха да работят на 28-и, защото е работен ден, ама след това трябваше да отида да си взема и генерирания сертификат, а това може да стане само в събота, когато ще работят само двете места…
И така, след 3 опита да подновя (да го издам наново вече, че мина 10-дневният срок) електронния си подпис, все още не съм успял.
Опитах да видя как стои въпросът при другите фирми, предлагащи тази услуга – тяхната дистрибуторска мрежа в Пловдив е дори по-зле. И двете фирми имат по един офис и той не работи в събота…
Защо фирмите не сключат договори с някоя верига магазини за продажба на мобилни телефони (те и без това трябва да имат регистрация по Закона за защита на личните данни), които работят и събота и неделя и въпросът ще бъде решен, но не – какво като си клиент – имаш правото да дойдеш в нашето работно време (колкото и неудобно да е за теб), да си платиш цената, която ти искаме и да траеш киселата служителка, за която ти си просто 15-минутна досада, която трябва да изтърпи, защото тъй или иначе ще си вземе 400-те лева заплата…

6 Replies to "Колко е трудно зает човек да си извади електронен подпис"

Hotel Batihan  on June 27, 2011

Ами какво да ви кажа за електронните подписи- май както всяко ново нещо и това ще пробие трудно в БГ ;). Толкова се изписа по темата в последно време, че не мисля, че и аз мога да кажа нещо кой знае колко по-ново. Само ви пожелавам повече оптимизъм- мисля, че това е рецептата за всичко :)))

what  on September 7, 2011

Електронният подпис отдавна не е “новост”, колкото до “драмата” ти с ЦКБ, смятам че излишно си се разкарвал – от Инфонотари подновяват удостоверенията дистанционно. В сайта им са описани нещата: 1-2 имейла и всичко е ток.
Ама така е, поредното доказателство че хората не обичат да четат.
Виж да пишат оплаквания и да си търсят правата всички знаят

Тиндор  on September 7, 2011

Ето извадка от Ръководството на потребителя, намиращо се тук : http://www.infonotary.com/site/files/i-Notary_qCPS_v.1.0.pdf :
“(1) Искането за подновяване се прави чрез подаване на искане за
подновяване на валидно удостоверение в Регистриращия орган или през
интернет портала на Доставчика с подписано електронно заявление, ако
Титулярят или Авторът са регистрирани потребители и притежават
валидни права за достъп до портала на адрес: http://www.infonotary.com.
(2) Електронното заявление е необходимо да бъде подписано от
Автора с валидното удостоверение за електронен подпис, за което се иска
подновяване.”

А още в първото изречение споменавам, че подписът ми е изтекъл. Толкова за интернет подновяването. А за това кой не чете – не изглежда като да съм аз.
Що се отнася до писането на оплаквания и жалби – досега не съм видял доволен потребител да ги пише. Явно има защо. Щом системата не работи, някой трябва да се бори с нея. Дори съм печелил 2 съдебни дела срещу общината. Едва ли защото не съм чел…

What  on September 9, 2011

Това че си изпуснал срока определено е проблем.
Имах предвид, че докато удостоверението е било валидно си имал възможност да си решиш проблема за има няма 10 минути.
Смятам че е редно да не се пише само когато има проблем. Някак винаги остава на заден план, ако някой си свърши работата както трябва, че и даде повече от себе си.
Другото ще оставя без коментар….не искам да споря за подобни неща

Тиндор  on September 10, 2011

Съгласен съм, че не е хубаво хората да сме черногледи, но аз съм. Обаче според мен няма нужда да пиша похвално писмо всеки път, когато някой си свърши работата както трябва. За изключително добре свършена работа определено бих похвалил човека. В този ред на мисли, макар да не “звучи” като похвала, изразявам приятната си изненада от това, че “Инфонотари” ми отговориха. “Те взеха, че отговориха, че ще проверят ситуацията.”
Ето и още един самоцитат от http://geekbg.net/blog/?p=447 “В деловодството нещата минаха добре – жената се държа доста любезно, даде ми входящия номер и веднага показа жалбата на колегата й, който взе случая ми присърце.”

Та мисля, че отдавам дължимото, когато е нужно. И все пак, за нормално свършена работа (нито особено добре, нито зле), не виждам смисъл за похвали.

Що се отнася до закъснението ми – 2-те седмици преди изтичане годността на подписа ми бяха адски натоварени – имало е дни, когато съм работил до 21 часа, прибирам се вкъщи, вечерям и после пиша код до 3 сутринта, а на следващия ден заминавам за София в 6. Съботите и неделите в този период прекарвах в университета, а през останалото време исках просто да се наспя.
И все пак, не искам да вменя вина у “Инфонотари” – хората явно си вършат работата. Проблем е моята банка. И не само тя де – в ПИБ ми отнеха 2 часа от работно време, за да ми издадат ново удостоверение, но това е друга тема. Определено догодина ще внимавам много кога изтича сертификатът ми, защото и тогава съботите и неделите ще съм зает.

онлайн магазин за хранителни стоки  on February 9, 2012

Системата не е измислена за натоварени хора, така е.т Действително самата процедура по подновяване на подписа не е нещо сложно стига да имаш малко време през седмицата. Незнам какви видове банкиране има в ЦКБ, но съм работила с Булбанк и Пощенска, които могат и без подпис. Сигурна съм, че почти всички банки вече имат голям избор от онлай банкиране. В крайна сметка % едва ли е много по-голям от другите банки!